Hlavní obsah

Zambii se nelíbí, že ČR zatahuje do případu zadržených Čechů Brusel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lusaka

Zambijská vláda považuje podle listu Zambia Daily Mail za nešťastné, že se Česká republika snaží řešit případ tří Čechů zadržených od října v Zambii prostřednictvím Evropské unie. Vláda v Lusace tvrdí, že ČR prosazuje zavedení unijních sankcí, což ale český velvyslanec Luděk Zahradníček popřel. Po tlaku Evropské unie na Zambii v minulých dnech volali někteří čeští poslanci Evropského parlamentu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg se do Zambie nedovolal.

Článek

Tři Češi přijeli jako turisté, ale byli obviněni ze špionáže, protože údajně fotografovali vjezdy do kasáren a základnu zambijského letectva. Češi obvinění odmítají. Hrozí jim 25 let vězení. Záležitostí se zabývá zambijský soud, české ministerstvo zahraničí do africké země vysílá zvláštního zmocněnce.

Deník Zambia Daily Mail citoval ministra zahraničí Chishimbu Kambwiliho, který postup ČR v EU charakterizoval jako nešťastný. Prohlásil, že záležitostí se zabývá soud a že vláda do legálních věcí nezasahuje. Dokud se o věci vyjednává, není podle něj v zájmu dobrých diplomatických vztahů, aby ČR Zambii hrozila sankcemi. "Zambie je svrchovaný stát s vlastním právem," prohlásil. Vláda je prý připravena k dialogu a očekává zvláštního zmocněnce českého ministerstva zahraničí.

Schwarzenbergovi nezvedali telefon

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se podle informací jeho úřadu pokoušel osobně s Kambwilim spojit, ale šéf zambijské diplomacie údajně neměl v termínu navrženém Prahou čas a podobně dopadly také další navržené termíny.

Zadržení Češi si však podle zambijských úřadů nemohou stěžovat na špatné zacházení a jsou už na svobodně na kauci. Podle předchozích zpráv trojice přebývá v rozestavěné nemovitosti bratra honorárního konzula a musí se každý pátek hlásit na policii. V policejní vazbě byla týden.

Česká strana popírá, že Praha hrozí Zambii sankcemi. Europoslanec Jan Březina (KDU-ČSL), který záležitost zmínil v dopise šéfce zahraniční služby EU Catherine Ashtonové, nicméně připustil, že Ashtonovou vyzval, aby neváhala Zambii pohrozit zastavením rozvojové pomoci. "Náš apel na Evropskou unii je jednoduše dán tím, že v době, kdy se naše úřady a diplomacie snažily o kontakt, tak vlastně zambijská strana nereagovala," řekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám