Hlavní obsah

Záhada ztraceného boeingu: Na piloty nic podezřelého nemají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuala Lumpur
Aktualizováno

Vyšetřovatelé nadále tápou a marně se pídí po tom, co se stalo s Boeingem 777 na lince Kuala Lumpur-Peking, který zmizel beze stopy z radarů i s 239 lidmi na palubě. Do podezření upadli oba piloti stroje, který se podle některých indicií vychýlil z trasy poté, co někdo manuálně přeprogramoval palubní počítač. Policie prohledala jejich domy.

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamera zachytila na letišti piloty ztraceného letadla

 
Článek

"Nic se nenašlo," řekl pod podmínkou zachování anonymity americkému listu Los Angeles Times zdroj zapojený do vyšetřování.

Malajsijské úřady se podle něj snažily zjistit, zda pilot Zaharie Ahmad Shah mohl na svém domácím letovém simulátoru trénovat to, jak vypnout jednotlivá letová zařízení před letem, při němž letadlo zmizelo po startu 8. března. A zkoumalo se také, zda trénoval letové vzorce na trasách odkloněných od Pekingu. Nic takového ale vyšetřovatelé neobjevili.

Vymazaná data

Úřady však ve středu oznámily, že data v letovém simulátoru nedávno někdo vymazal.

Vyšetřovalům se podle zasvěcených zdrojů nepodařilo najít nic znepokojivého ani v životě druhého pilota; ten se navíc měl ženit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Pátrání po ztraceném boeingu pokračujeVideo: Reuters

Otazníky zůstávají stejné

Tyto informace oslabují teorie o zapojení pilotů do teroristického činu, ale i úvahy o psychických potížích a možné sebevraždě.

Foto: Nick Gleis Photography - www.BizJetPhotos.com/Handout, Reuters

Pilotní kabina Boeingu 777-200. Ilustrační foto

Američtí činitelé zapojení do vyšetřování se nyní soustředí na scénáře možného únosu nebo jiného druhu sabotáže, včetně toho, zda někdo přeprogramoval část počítačových systémů letadla, aby ho odklonil na jinou trasu.

Stále je možné, že někdo vstoupil do kokpitu a odklonil let jiným směrem," řekl zdroj. "Anebo bylo odklonění naprogramováno předem." Třetí teorií zůstává, že jeden z pilotů z dosud neznámých důvodů změnil směr letu na vlastní pěst. [celá zpráva]

Rodina kapitána ztraceného letadla o něm zveřejnila video s pohledem do jeho soukromíVideo: Chumguan Phoon

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám