Hlavní obsah

Na Filipínách natočili bouři v oblaku běsnícího vulkánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manilla

Amatérskému kameramanovi se podařilo zachytit bouři uvnitř sopečného mraku deroucího se z nitra filipínské sopky Taal. Na záběrech, které v pondělí zveřejnila agentura AP, jsou dobře vidět elektrické výboje, kterými se uvnitř oblaku dýmu a popela uvolňuje energie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Časosběr výbuchu filipínské sopky TaalVideo: AP

 
Článek

„Otec mě požádal, abych to natočil, a tak jsem rychle popadl kameru a pořídil tohle časosběrné video,“ pochlubil se AP autor záběrů.

Sopka od neděle chrlí dým a popel, což si vyžádalo evakuaci tisíců lidí a přerušení provozu mezinárodního letiště v Manile. Podle agentury Reuters v pondělí ráno letiště provoz částečně obnovilo, ale počet povolených příletů bude omezen. Přednost dostanou odlety, aby se uvolnila letištní plocha.

Na 10 tisíc evakuovaných

Agentura AFP napsala, že v Manile zaznamenali několik zemětřesení. Město pokrývá popel z Taalu, vzdáleného zhruba 60 kilometrů od metropole. V pondělí ráno bylo v náhradních ubytovnách pro evakuované 10 tisíc lidí.

"Nemohli jsme spát, dům se třásl od večera. Nikdo z nás nespal, připravovali jsme se na odchod," řekla jedna z evakuovaných Lia Monteverdeová. Zavřené zůstanou v oblasti sopky školy, vládní úřady i burza.

Taal leží na hlavním filipínském ostrově Luzon v provincii Batangasje a je to druhá nejaktivnější sopka na Filipínách. Server stanice BBC píše, že v minulých 450 letech sopka vybuchla 34krát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám