Hlavní obsah

Za loňský pád mostu v Mexiku s 26 oběťmi se bude zodpovídat deset lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mexiko

Za pád mostu v mexickém hlavním městě, při kterém loni v květnu zahynulo 26 lidí a přes 90 jich utrpělo zranění, se bude zodpovídat deset lidí. Jsou mezi nimi zaměstnanci radnice a stavebních firem, uvedla dnes mexická mutace španělského deníku El País.

Foto: Henry Romero, Reuters

Příslušníci mexického Červeného kříže

Článek

Část pozůstalých a přeživších ale postup úřadů kritizuje. Nebere podle nich dostatečně v potaz odpovědnost soukromých společností, které se podílely na projektování, výstavbě a údržbě mostu na lince mexického metra číslo 12.

Prokurátorka Ernestina Godoyová o chystané obžalobě informovala den před prvním výročím tragédie. Desítka lidí si vyslechne obžalobu z neúmyslného zabití, újmy na zdraví a způsobení škod. Godoyová uvedla, že pád mostu způsobily „chyby při výstavbě“ i při projektování. Most se zřítil ani ne deset let po vybudování.

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamera zachytila okamžik, jak se pod metrem v Mexiku propadl nadjezd.

Prokurátorka také vyzvala pozůstalé a přeživší, aby se připojili k dohodě o odškodnění, jež bude vyplácet stavební firma CICSA, kterou vlastní jeden z nejbohatších mužů na světě Carlos Slim. V dohodě, jejíž znění nebylo zveřejněno, firma zdůrazňuje, že vyplacením odškodného nepřiznává jakýkoliv podíl na vině za pád mostu, uvedl El País. Godoyová tvrdí, že k dohodě se připojilo na 90 procent poškozených.

Kvalitu ovlivnila korupce

Skupina pozůstalých po 12 obětech se ale k dohodě nepřidala a postup úřadů kritizuje. „Nechtějí ale více peněz,“ řekl deníku jejich advokát Téofilo Benítez. Podle něj oficiální vyšetřování už dlouhé měsíce nezaznamenalo žádný posun. Vypracované posudky podle skupiny pozůstalých ukazují, že na pád mostu měly vliv chyby při projektování, výstavbě i údržbě.

Foto: Henry Romero, Reuters

Příslušníci mexického Červeného kříže

Kvalitu díla podle nich negativně ovlivnila korupce. „Můžete zapomenout na jeden či dva šrouby, ale když jich chybí sto, tak se to nazývá korupce,“ uvedl advokát. Své závěry zveřejnila dnes i protikorupční iniciativa MCCI, která poukázala na chyby ve vyšetřování. Podle ní například zmizely některé klíčové vzorky, které byly poslány na analýzu do zahraničních laboratoří.

Metro v Mexiku se zřítilo i s nadjezdem na ulici, 20 mrtvých

Amerika

Kauza je velice ožehavá nejen kvůli zapojení firmy Carlose Slima. Linka metra, která kvůli vysokým nákladům na výstavbu získala přezdívku „zlatá“, se začala budovat a vstoupila do provozu během vlády blízkých spolupracovníků současného prezidenta Andrése Manuela Lópeze Obradora, jenž si buduje obraz tvrdého bojovníka proti korupci.

Nynější ministr zahraničí Marcel Ebrard stál v čele mexického hlavního města v letech 2006 až 2012, kdy linka 12 začala fungovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám