Hlavní obsah

Za hromadné znásilnění v Indii padly tresty smrti

Dillí

Tři rozsudky smrti vynesl ve středu indický soud nad muži, kteří unesli a hromadně znásilnili devatenáctiletou dívku, jejíž ztýrané mrtvé tělo se našlo o několik dní později. Informovala o tom ve středu agentura AFP. Útok se odehrál v roce 2012.

Foto: Adnan Abidi, Reuters

Indická policie

Článek

Soud uvedl, že obviněná trojice mužů, kterým je všem kolem 20 let, si za svůj čin zaslouží nejpřísnější trest. Otec dívky, jejíž jméno nesmí být z právních důvodů zveřejněno, rozsudek uvítal. Do boje za prosazení spravedlnosti za svou mrtvou dceru se ponořil natolik, že si nedokázal udržet práci. "Bojoval jsem sám dva roky a vyplatilo se mi to," řekl AFP pětačtyřicetiletý otec, který přišel k soudu, aby osobně slyšel rozsudek.

Jeho dcera pracovala jako asistentka soukromé firmy na předměstí Dillí. V únoru 2012 ji muži zatáhli do auta a hromadně znásilnili. Muži ji také mučili kyselinou a rozbitou lahví. Její mrtvé tělo pak vyhodili na poli ve venkovské oblasti kilometry daleko od místa, kde ji unesli.

Změny vyvolala až smrt studentky z autobusu

Indická vláda zpřísnila zákony o sexuálním násilí na ženách v březnu loňského roku po celonárodních protestech, které vyvolala smrt mladé studentky. Ta byla v prosinci 2012 brutálně znásilněna skupinou mužů v jedoucím autobuse v Dillí a o několik dní později svým zraněním podlehla.

Za útok na ni byli čtyři dospělí útočníci v loňském roce odsouzeni k smrti. Pátý spáchal ve vazbě sebevraždu a šestý, který byl v době útoku nezletilý, dostal tři roky vězení.

Podle upraveného zákona nyní mohou indické soudy vynést trest smrti za případy znásilnění, při nichž je žena zabita nebo po nich zůstane ve vegetativním stavu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám