Hlavní obsah

Z Prahy se má pro Čínu stát brána do střední Evropy, míní Sobotka

Právo, Jan Rovenský (Šanghaj)

Premiér Bohuslav Sobotka bude usilovat o to, aby se Peking v Praze rozhodl zřídit nejen své finanční centrum, ale aby se z české metropole stal i čínský letecký uzel pro země střední a východní Evropy. Předseda vlády, který v neděli zahájil svou šestidenní pracovní cestu po Číně, to zdůraznil v Šanghaji na česko-čínském podnikatelském semináři.

Foto: Jan Rovenský, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka v Šanghaji na česko-čínském podnikatelském semináři

Článek

„Navázání strategického partnerství s Čínou a prohloubení vzájemné spolupráce je jednou z mých osobních priorit. Mám dva velké cíle. Vybudovat v Praze finanční centrum a letecký přepravní uzel Číny pro země střední a východní Evropy,“ uvedl Sobotka.

Premiér novinářům řekl, že v nejlidnatějším čínském městě chce co nejvíce propagovat možnosti investovat a obchodovat v ČR jak mezi místními podnikateli, tak politiky.

Další linka vázne

„Navštívím některé místní firmy včetně české škodovky a budu mluvit i se zástupci společnosti China Eastern, která má zájem připravit další přímé letecké spojení mezi Šanghají a Prahou. Chci si zmapovat, co zřízení spojení teď konkrétně brání,“ řekl Sobotka. Praha již má od září přímou linku s Pekingem.

Předseda před odletem novinářům řekl, že se chce s čínskými politiky bavit o lidských právech. Upozornil, že kvůli historickému vývoji má Čína jiný společenský systém než ČR.

„Pokud mají ale státy rozvíjet mírové vztahy, je třeba, aby se vzájemně respektovaly a respektovaly i tyto odlišnosti,“ řekl Sobotka s tím, že Čína stejně tak respektuje fakt, že ČR má demokratický systém. „Jsme ale připraveni debatovat o všech aspektech našich vztahů, včetně diskuse o lidských právech,“ doplnil. Premiér má na závěr týdne naplánované jednání se svým čínským protějškem Li Kche-čchiangem a prezidentem Si Ťin-pchingem.

Lázně v Pasohlávkách

Sobotka s sebou vzal čtyřicítku podnikatelů, například výrobce radarů, developerů, zástupce firem z oblasti lázeňství, pivovarnictví a zdravotnictví, ale i zástupce krajů a Univerzity Karlovy.

Během premiérovy návštěvy by se měla uzavřít třicítka dohod. V neděli došlo na dvě - Česko podepsalo smlouvu o spolupráci v oblasti očkování a firma Sotio, která patří skupině PPF, podepsala dohodu týkající se výzkumu léků na boj proti rakovině.

Sobotku v úterý čeká podpis dohody o zapojení Česka do iniciativy Nová hedvábná stezka společně s 15 dalšími státy střední, jihovýchodní a východní Evropy. Dojednat by se také měla dohoda o společném lázeňském projektu Pasohlávky na Břeclavsku, kde mají vyrůst lázně s nabídkou tradiční čínské medicíny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám