Hlavní obsah

Z korejského trajektu voda vyplavila kosti, byly zvířecí

Soul

Při vyzvednutí korejského trajektu Sewol, který se před třemi lety potopil během plavby na ostrov Čedžu, se našlo šest kostí, u kterých panovalo podezření, že patří některé z obětí, později vyšlo najevo, že byly zvířecí. Z vraku je vyplavila voda, která vytéká navrtanými otvory.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vrak trajektu Sewol míří do přístavuVideo: Reuters

 
Článek

„Pod přední částí vyzdviženého vraku byly nalezeny pozůstatky nejméně jednoho z cestujících,” prohlásil podle AP v úterý představitel jihokorejského ministerstva pro oceány a rybolov I Čchol-čo. „Našlo se šest kostí v délce od čtyř do 18 centimetrů,“ uvedl. Nalezeny byly podle něj také boty a další předměty, které zřejmě patřily obětem.

„Předpokládá se, že se kosti dostaly ven s bahnem, které vytékalo z přední části lodi,“ řekl I.

Později ale jihokorejské úřady popřely, že by šlo o lidské pozůstatky. Podle nich jsou nalezené kosti zvířecí. „Na základě výsledků testů forenzních expertů bylo potvrzeno, že jde o sedm úlomků zvířecích kostí,” sdělily podle agentury AFP vládní úřady.

Pobouření příbuzní

Nález kostí ve vypouštěném bahnu vyvolal rozhořčené reakce rodin pohřešovaných, podle nichž byla celá operace špatně naplánovaná. Pozůstalí si stěžují, že se při záchranných pracích nebralo v úvahu, že ve vraku lodi mohou být ostatky některého z devíti pohřešovaných. Příbuzní kritizovali to, že dělníci zahájili na širém moři odčerpávání paliva a vody z lodi, aniž zajistili, že společně s vodou se do oceánu nevyplaví také pozůstatky obětí.

„Nezapomeňte, prosím, že uprostřed špinavého, rezavého páchnoucího vraku jsou lidi,“ řekla matka nezvěstné dívky I Kum-hi. „Udělejte maximum a nechte nás je dopravit domů,“ apeluje matka.

Skupina reprezentující rodiny pohřešovaných vydala prohlášení, v němž vyzvala vládu, aby přijala přísnější opatření, která by zabránila ztrátě pozůstatků. Požaduje také prohledání bahna vypuštěného z lodi, jakož i mořského dna, kde trajekt donedávna spočíval.

Foto: Reuters

Příbuzní obětí házejí u trajektu Sewol do moře žluté růže

Rodiny pohřešovaných se v úterý zúčastnily vzpomínkového obřadu na palubě člunu, který byl zakotven vedle přepravního plavidla s naloženým vrakem trajektu. Příbuzní po modlitbách vhodili do moře žluté růže symbolizující jejich utrpení. V přístavu Čindo zase lidé vypustili žluté balónky.

Trajekt byl minulý týden vytažen z vody, naložen na částečně ponornou transportní loď a měl by zamířit do 90 kilometrů vzdáleného přístavu Mopcho, kam měl původně dorazit ještě tento týden. [celá zpráva] Cesta se však nyní odloží.

Trajekt Sewol se potopil v dubnu 2014. Při nehodě zahynulo 304 lidí, většina z nich byli studenti na školním výletě. Těla 295 obětí se podařilo najít, devět se doposud pohřešuje. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám