Hlavní obsah

Z Číny během státního svátku utekly stovky aparátčíků

Novinky, pst
Peking

Rudá Čína se vzhledem k hospodářskému růstu může jevit jako země zaslíbená. Mnoho aparátčíků komunistického režimu si to však nemyslí. Dokazuje to i zhruba 1100 zaměstnanců státu, kteří využili oslav národních svátků mezi 30. zářím a 7. říjnem k útěku do zahraničí, upozornil i s odvoláním na oficiální čínské zdroje server Business Insider (BI).

Foto: ČTK/AP

Palác lidu v Pekingu

Článek

Peking z více než tisíce uprchlíků označil 714 aparátčíků za pohřešované. Ovšem výraz pohřešovaný podle BI znamená jen to, že se tito služebníci státu nevrátili po svátcích do úřadu.

Letošní vlna emigrací byla navíc zřejmě umocněna i tím, že svátek u příležitosti výročí založení komunistické republiky předcházel 18. sjezdu strany, na kterém se vyměnilo nejvyšší vedení, a tyto změny se dotýkají i nižších článků nomenklaturních kádrů. Uvnitř komunistické strany spolu o moc bojují různé kliky a někteří již dopředu vědí, že je nečekají pro nejbližší období dobré vyhlídky.

Odhaduje se, že přibližně milión představitelů čínského režimu má v zahraničí konta a rodinné příslušníky a předpokládá se, že se k nim jednou budou chtít připojit. Tedy emigrovat. Proto se přijímají i přísná opatření, aby se těmto “útěkům” zabránilo.

Opatření zahrnují preventivní tipování osob, zvýšený dohled na letištích a přístavech. Ostrahu únikových bodů posílilo na 8000 příslušníků zvláštní bezpečnosti a také na 350 nových zařízení na rozeznání falešných pasů. O úspěšnosti těchto opatření však není nic známo. Počet emigrantů však může být vyšší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám