Hlavní obsah

WWF: Česko patří mezi 15 států, které nejvíce zatěžují planetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Česko se řadí mezi patnáctku zemí, které nejvíce zatěžují životní prostředí na Zemi. Tvrdí to studie, kterou ve středu zveřejnil Světový fond na ochranu přírody (WWF). Bude-li spotřeba pokračovat nynějším tempem, pak bude lidstvo v půlce 30. let potřebovat na udržení životního stylu ekvivalent dvou zeměkoulí.

Článek

Podle aktivistů Česku v pořadí asi 150 států seřazených podle toho, jak Zemi zatěžují, patří 14. místo. Na každého Čecha připadá v tomto směru asi 5,5 globálního hektaru (gha). Slovensko je na 45. místě (asi 3,5 gha). Globální hektar je hektar s průměrnou světovou schopností produkovat zdroje a absorbovat odpady.

Aktivisté státy porovnávali na základě takzvané "ekologické stopy" za rok 2005. To je "jednotka" používaná ke srovnávání vlivu různých lidských činností na přírodu. Představuje plochu půdy, která je zapotřebí pro pokrytí energie a zdrojů, jež byly třeba na výkon určité aktivity - třeba výrobu jídla, elektřiny či zpracování odpadů s tím spojených.

Největší "ekologickou stopu" mají USA a Čína. Při přepočtu na člověka ale na prvním místě figurují Spojené arabské emiráty následované USA a Kuvajtem. Právě v tomto ohledu ČR patří zmiňované 14. místo. Na opačném pólu figuruje chudé africké Malawi a válkou poničený Afghánistán.

Patnáct zemí, které nejvíc zatěžují planetu
1.Spojené arabské emiráty
2.Spojené státy americké
3.Kuvajt
4.Dánsko
5.Austrálie
6.Nový Zéland
7.Kanada
8.Norsko
9.Estonsko
10.Irsko
11.Řecko
12.Španělsko
13.Uruguay
14.Česká republika
15.Velká Británie

Lidstvo potřebuje ještě jednu planetu

"Naše globální stopa nyní překračuje schopnost planety obnovovat zdroje o asi 30 procent," řekl šéf WWF James Leape ve studii s názvem Žijící planeta (Living Planet Report 2008). Podle ní víc než tři čtvrtiny lidí světa žije v zemích, jejichž spotřeba překračuje regenerační schopnost Země.

Aktivisté se domnívají, že bezstarostná spotřeba ohrožuje budoucí prosperitu lidstva a bude mít ekonomické dopady, včetně vysokých nákladů za potraviny, vodu či energie.

"Pokud by lidstvo mělo vůli, pak má možnosti, jak žít v rámci zdrojů, které planeta má," řekl Leape s tím, že ale svět musí přistoupit k rázným akcím.

Anketa

Chováte se šetrně k životnímu prostředí?
Ano, třídím například veškerý odpad
40,9 %
Snažím se, ale ekologii svůj život nepodřizuji
51,5 %
Ne, nikdy
3,4 %
Moc ne, například třídění odpadu je k ničemu
4,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 29661 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám