Hlavní obsah

Wu-chan otestoval takřka do posledního. Celkem 11 milionů lidí

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středočínském městě Wu-chan, kde se ke konci roku 2019 objevil nový typ koronaviru, provedly úřady rozsáhlé testování obyvatelstva na covid-19.

Foto: China Daily, Reuters

Odebírání vzorku pro test na koronavirus ve Wu-chanu

Článek

Místní úřady potvrdily, že otestovaly více než 11 milionů lidí – prakticky všechny obyvatele města s výjimkou dětí mladších šesti let a studentů, kteří odjeli na letní prázdniny.

Pošné testování začalo 3. srpna poté, co město poprvé po zhruba roce zaznamenalo lokální případy přenosu. Infekce se objevila u sedmi migrujících pracovníků.

Drahé léky na covid leží ve skladech

Domácí

Poslední kolo hromadného testování odhalilo 41 bezpříznakových nosičů viru. Do soboty město nahlásilo 37 případů lokálního přenosu koronaviru.

Mutace delta vystrčila růžky

Po počátečním rozšíření koronaviru se Číně podařilo omezit místní přenos prakticky na nulu, což do značné míry umožnilo zotavení ekonomiky a návrat k normálnímu životu.

V poslední době se však v Číně začala šířit vysoce nakažlivá varianta delta, kterou už zaznamenaly desítky měst.

Už i v Číně sílí hlasy proti neustálým uzávěrám

Svět

Čínské úřady reagovaly na opětovný výskyt infekce hromadným testováním obyvatel celých měst, omezením celostátního a mezistátního cestování a zavedením výluk, které postihly miliony lidí.

Padly tresty

Nejméně 30 vysoce postavených čínských úředníků skončilo nebo dostalo jiné tresty za to, že patřičně nereagovali na poslední nárůst případů koronaviru v zemi.

Čínská národní zdravotnická komise v pondělí sdělila, že za posledních 24 hodin zaznamenala 94 nových případů domácí epidemie. Nejnovější nákaza vypukla na letišti v Nankingu, hlavním městě východočínské provincie Ťiang-su. Čínský režim v reakci na nezvládnutí situace v tomto městě odvolal vysoce postavené úředníky. O místo přišli místostarosta Čchu Wan-ťin, Fang Čung-jou, šéf zdravotní komise, a Wang Čchao, velitel protiepidemické kontrolní jednotky, uvedl na webu čínský státní deník Global Times.

Covidem se nakazilo necelé promile naočkovaných

Domácí

Tresty se dotkly také vedení nemocnic a úředníků oddělení cestovního ruchu. Kromě Nankingu registrují úřady nové případy také v provincii Chaj-nan a v autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko. Nová vlna epidemie v Číně si vyžádala opětovné zavedení cestovních omezení a uzavření celého města Čang-ťia-ťie v provincii Chu-nan, které má více než jeden a půl milionu obyvatel, připomněla televize CNN.

Do akce šlo 28 tisíc zdravotníků
Wu-chan minulý týden odhalil infekci u sedmi dojíždějících dělníků.
Městská správa okamžitě zorganizovala rozsáhlé testování.
Zmobilizovala více než 28 tisíc zdravotníků.
Testovacích středisek fungovalo 2800.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám