Hlavní obsah

Vystrčil překročil červenou čáru, varoval čínský ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Návštěva předsedy Senátu České republiky Miloše Vystrčila na Tchaj-wanu představuje překročení červené čáry. Podle agentury Reuters to prohlásil čínský ministr zahraničí Wang I, který v úterý v Berlíně jednal se šéfem německé diplomacie Haikem Maasem. Nátlak však podle Maase do politiky nepatří, Berlín očekává respekt.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Německý ministr zahraničí Heiko Maas a šéf čínské diplomacie Wang I během setkání v Německu.

Článek

„Tchaj-wan je čínským teritoriem a země, které s Čínou udržují diplomatické vztahy, to musí uznat,” řekl Wang I na tiskové konferenci s tím, že v opačném případě by to znamenalo vměšování do vnitřních záležitostí Číny. „Vystrčil překročil červenou čáru. Čína musí svou suverenitu a teritoriální integritu bránit,” dodal.

Nátlak si nechte. Maas se Vystrčila zastal

Českého předsedy Senátu se zastal německý ministr zahraničí Heiko Maas, když řekl, že hrozby do politiky nepatří a že od mezinárodních partnerů očekává vzájemný respekt. „Se svými partnery jednáme s úctou a totéž čekáme od druhých. Nátlak k tomu nepatří,” uvedl.

Vystrčil v Tchaj-wanu dostal od předsedy místního parlamentu medaili za parlamentní diplomacii. Vystrčil za udělení medaile poděkoval a s odvoláním na slavný výrok amerického prezidenta Johna Kennedyho tchajwanským zákonodárcům řekl: „Jsem Tchajwanec”.

Solidaritu s Českem vyjádřila také Francie. „Jakákoli výhrůžka členskému státu EU je nepřijatelná a vyjadřujeme solidaritu s Českou republikou. Dialog, reciprocita a vzájemný respekt jsou klíčové podmínky pro prohlubování partnerství EU s Čínou,” uvedla mluvčí francouzského ministerstva zahraničí Agnés von der Mühllová.

Jsem Tchajwanec, řekl Vystrčil v čínštině v tchajwanském parlamentu

Svět

Petříček: Na spolupráci s Tchaj-wanem máme právo

„Česká zahraniční politika se nezměnila. Vyhrazujeme si právo s Tchaj-wanem spolupracovat,“ uvedl v reakci na Wangova slova o červené čáře český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Podle něj se ČR musí ohradit proti ostrým výrokům, které v posledních dnech zaznívají z čínské strany. Vyzval rovněž k uklidnění emocí a vyslovil naději, že Vystrčilova cesta vztahy obou zemí nepoškodí

Vystrčil přiletěl se senátní a podnikatelskou delegací na Tchaj-wan v neděli, zůstane zde do pátku. Jeho návštěva vyvolala silný odpor Číny, která Tchaj-wan považuje za svou vzbouřenou provincii. Odmítavý postoj k ní dali najevo i někteří čeští představitelé, například prezident Miloš Zeman nebo premiér Andrej Babiš.

Tchaj-wan ovšem nikdy neusiloval o samostatnost, od konce čínské občanské války se považoval za jediného reprezentanta celé Číny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám