Hlavní obsah

Výsledek voleb v nepokojném Thajsku platný

Bangkok

Ústavní soud v Thajsku odmítl žádost opozice na anulování výsledků předčasných voleb z počátku měsíce. Informoval o tom ve středu server BBC.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Thajská premiérka Jinglak Šinavatrová

Článek

Opoziční Demokratická strana ve svých stížnostech poukazovala na vyhlášení výjimečného stavu v metropoli Bangkoku krátce před volbami, které podle ní ovlivnilo předvolební kampaň ve prospěch vládnoucí Strany Thajců.

Podle opozice strana vyhlásila výjimečný stav v rozporu s ústavou s cílem udržet se u moci. Proto Demokratická strana kromě anulování voleb požadovala rovněž rozpuštění Strany Thajců premiérky Jinglak Šinavatrové.

Thajskem zmítají od loňského listopadu nové protivládní nepokoje. Šinavatrová se pokusila zmírnit napětí právě vypsáním předčasných parlamentních voleb. Demonstranti však tuto iniciativu odmítli a zabránili údajně miliónům voličů odevzdat svůj hlas. Na mnoha místech tedy budou muset být uspořádány doplňkové volby a teprve poté bude možné vyhlásit výsledky hlasování.

Účastníci nepokojů obviňují vládu z korupce a tvrdí, že ji ve skutečnosti z exilu řídí premiérčin bratr Tchaksin Šinavatra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám