Hlavní obsah

Vymlácené obchody, barikády, poničené metro. V Hongkongu to vře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

Situace v Hongkongu se začala vyhrocovat, píše agentura DPA. Protestující poničili některé obchody a výlohy v nákupním středisku na předměstí Sha Tin, uvnitř potom začali stavět barikáry. V přilehlé vlakové stanici kladivem rozbíjeli automaty na jízdenky a bezpečnostní kamery, napsal list South China Morning Post. Na místě jsou policejní jednotky, které protestující vyzývají k odchodu.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Protestující poničili nákupní středisko v Hongkongu.

Článek

Asi tisícovka demonstrantů se začala v nákupním středisku scházet kolem 14:00 místního času (08:00 SELČ). Zpočátku zpívali písně a skládali origami s prodemokratickými nápisy. Několik protestujících pak začalo lepit nálepky a následně i sprejovat nápisy na výlohy obchodů společností, které jsou podle nich napojeny na pevninskou Čínu.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Demonstranti ničí stanici metra.

Skupina demonstrantů uprostřed nákupního střediska následně začala šlapat po čínské vlajce, kterou poté roztrhanou hodila do blízké řeky. Na zem střediska protestující vylili mýdlovou vodu a vytrhali odpadkové koše a další vybavení a naházeli je na zem. Sundali také velké skleněné tabule, ze kterých začali stavět barikády.

Úřady nákupní středisko i přilehlou vlakovou stanici uzavřely. Kromě toho omezily provoz i na stanici Nam Cheong, kterou poničila jiná skupina demonstrantů.

Foto: Aly Song, Reuters

Ničení vybavení obchodního domu.

Cestující se potýkají s problémem dostat se na letiště, které opět blokují demonstranti. List South China Morning Post napsal, že se pasažéři vydávají na letiště dokonce 12 hodin před plánovaným odletem.

V Hongkongu se konají masové protivládní demonstrace od letošního června. Lidé začali původně protestovat proti návrhu zákona o vydávání osob podezřelých ze spáchání trestného činu do pevninské Číny, jehož schvalování už správkyně Hongkongu Carrie Lamová slíbila stáhnout. Protesty ale pokračují a jejich účastníci požadují propuštění zadržených a obecnější demokratické reformy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám