Hlavní obsah

Vyhlásit globální krizi kvůli koronaviru zatím není nutné, rozhodla WHO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle světové zdravotnické organizace (WHO) je ještě příliš brzy, aby kvůli šíření nového koronaviru v Číně vyhlásila celosvětový stav zdravotní nouze. Ve čtvrtek večer tuto informaci rozeslaly světové tiskové agentury. Epidemie si prozatím vyžádala 18 potvrzených úmrtí, onemocnělo přes 800 lidí. První čtyři podezření na zavlečení infekce na starý kontinent prověřují lékaři ve Skotsku.

Foto: Reuters

V čínském Wu-chanu bojují s koronavirusem

Článek

Rozhodnutí WHO následovalo poté, co se čínské úřady v snaze zarazit šíření nákazy rozhodly uzavřít tři města a zrušily hlavní oslavy lunárního Nového roku v hlavním městě Pekingu.

Koronavirus je rychlejší, než se čekalo. První evropské podezření hlásí Skotsko

Svět

Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus označil tato opatření za adekvátní. "Doufáme, že budou účinná a že potrvají krátce," řekl.

Zdravotnická agentura OSN oznámila své rozhodnutí poté, co nezávislí odborníci dva dny vyhodnocovali informace o šíření nového koronaviru.

Nevíme, jak pravděpodobný je přenos koronaviru do Evropy, tvrdí hlavní hygienička

Domácí

WHO definuje globální stav nouze jako "mimořádnou událost", která ohrožuje další země a vyžaduje koordinovanou mezinárodní reakci. Jde  tak o výjimečné opatření, ke kterému se WHO uchýlila zatím jen čtyřikrát.

V roce 2009 kvůli chřipce typu H1N1, takzvané prasečí chřipce, v roce 2014 nejdříve v souvislosti s šířením dětské obrny a následně kvůli epidemii eboly na západě Afriky, při které zemřelo přes 11 300 lidí. Naposledy pak v roce 2016 kvůli viru zika v Jižní Americe.

Epidemiolog: Koronavirus se může rychle rozšířit po celém světě

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám