Hlavní obsah

Východ Evropy pochybuje o očkování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen polovina obyvatel střední a východní Evropy je přesvědčena o tom, že očkování je bezpečné. Ve světě je to přitom v průměru 79 procent respondentů, uvedla ve středu zveřejněná studie fondu Welcome Trust. Velkého šetření se zúčastnilo po tisícovce lidí ze 140 zemí světa. Průzkum se uskutečnil loni ve spolupráci s americkým Gallupovým ústavem.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Západní Evropa je na tom o něco lépe než východní, ale i v ní věří sérům jen 59 procent dotázaných. Globálně je o účinnosti přesvědčeno 84 procent a 92 procent nechá své dítě aspoň jednou očkovat.

Evropské statistiky mají opačný trend. Nejvyšší míra nedůvěry panuje ve Francii, kde je pro očkování jen 33 procent populace. Vedle ní patří do první světové desítky čtyři další evropské země – Švýcarsko, Rakousko, Belgie a Island, kde nedůvěřuje očkování více než pětina lidí.

ČR patří v rámci Evropy k průměru, když zde dalo nedůvěru najevo šest procent obyvatel. Očkování oproti tomu důvěřuje 64 procent Čechů.

Tam, kde si pamatují epidemie, důvěřují

Naopak nejvyšší důvěru mají v Rwandě a Bangladéši, okolo 97 procent. Rwanda navíc vykazuje celosvětově nejvyšší důvěru v lékařskou péči. „V rozvojových zemích matky stojí i čtyřhodinové fronty, aby daly své děti očkovat,“ říká Seth Berkley, šéf společnosti Gavi.

Nálady se naopak mění v bohaté západní společnosti, kde lidé už nevídají následky epidemií.

Evropský kontinent v posledních letech několikrát zažil nečekané vzplanutí spalniček, což šlo na vrub malé proočkovanosti obyvatelstva. Zvláštním případem je Ukrajina, kde důvěřuje očkování jen polovina obyvatel, ačkoli loni tam měli 53 tisíc případů onemocnění spalničkami. Na tuto nemoc podle statistik umírá jedno dítě ze sta.

Sociální sítě zesilují strach

Expertka Heidi Larsonová zdůraznila, že k šíření paniky přispívají sociální sítě. Celkově postoj k očkování odráží důvěru konkrétní společnosti v lékaře a zdravotnictví. Naopak nedůvěra kopíruje skepsi vůči institucím v zemích, kde sílí populistické a protiestablishmentové nálady a kde lidé naslouchají konspiračním teoriím.

Podle Larsonové jsou na vině sociální sítě, které fungují jako „zesilovače“ obav. Vědci nemají dost prostředků k boji s jejich dezinformacemi. Mnohá fóra na Facebooku jsou uzavřená. „Podrývání důvěry se přitom naplno projeví až za mnoho let,“ varuje Larsonová.

Diskreditovaný britský gastroenterolog Andrew Wakefield (61) vydal v roce 1998 studii, podle níž očkování proti spalničkám a neštovicím způsobuje autismus. Tehdy trvalo pět let, než si jeho myšlenky někdo všiml. Od té doby vědci jeho názory odborně vyvrátili, mýtus se však šíří dál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám