Hlavní obsah

Výbuch v mešitě v afghánském Kundúzu, počet mrtvých dosáhl 50

Kábul
Aktualizováno

Mnoho obětí na životech si v pátek vyžádala exploze v šíitské mešitě v afghánské provincii Kundúz. Podle místních nemocničních zdrojů je obětí 50 a zraněných 140. Původně se uvádělo 14 mrtvých. Oběti na životech přiznal i mluvčí vládnoucího hnutí Tálibán Zabihulláh Mudžáhíd.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mešitou v afghánském Kundúzu otřásla explozeVideo: AP

 
Článek

"Dnes odpoledne došlo v mešitě našich šíitských spoluobčanů k výbuchu, v jehož důsledku mnoho lidí zahynulo a mnoho utrpělo zranění," napsal na Twitteru mluvčí Tálibánu. Podle něj došlo k výbuchu v okrese Chán Abád východně od správního střediska Kundúzu. Počty obětí a zraněných neuvedl, ale jeden představitel Tálibánu přiznal 28 obětí. Podle nemocničních zdrojů však jejich počet stoupl z původních 15 na více než padesát, uvedl pákistánský web PakObserver.

Záběry na sociálních sítích ukazují, že mešita byla explozí v době pátečních modliteb silně poškozena. Zachycují také zkrvavená těla na podlaze i to, jak jsou z místa odváděni další lidé včetně žen a dětí.

Podle jednoho z místních zdrojů je mezi zraněnými i pracovník zahraniční organizace poskytující humanitární pomoc.

Foto: Novinky

Provincie Kundúz v Afghánistánu

Příčiny exploze, která nastala v době pátečních modliteb, zatím nejsou známy, ale záběry naznačují, že mohlo jít o útok sebevražedného atentátníka, který se dostal mezi věřící.

K útoku se nikdo nepřihlásil, ale předpokládá se, že šlo o čin radikálních sunnitů, jací jsou třeba v Islámském státu, který šíity považuje za odpadlíky. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám