Hlavní obsah

Vůdce zchudlé KLDR dostal čestný doktorát za ekonomii

– Kuala Lumpur
Novinky, rei

Čestného doktorátu za ekonomii se dočkal severokorejský vůdce Kim Čong-un od soukromé malajsijské univerzity HELP. Ten za vládce při údajně prostém ceremoniálu na ambasádě KLDR v Kuala Lumpuru počátkem října převzal severokorejský velvyslanec. Uvedla to ve čtvrtek agentura AP.

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Události se zprvu nedostalo přílišné publicity, pak se ale na sociálních sítích začala šířit kritika školy známé výukou ekonomie a psychologie.

Ředitel univerzity Paul Chan ale rozhodnutí ocenit Kima jako ekonoma brání. Hájí se snahou vystavět „most“ směrem ke korejskému lidu. „Je to cesta, kterou se zatím nikdo nevydal. Doufáme ale, že náš první malý klíčový krok přispěje k míru a prosperitě všech,“ uvedl Chan.

Podle severokorejské státní agentury KCNA univerzitní ředitel ocenil Kimovu „neúnavnou péči o vzdělanost své země a dobro jejího lidu“.

Chudá Severní Korea několik desetiletí nezveřejňuje žádné údaje o rozpočtu ani smysluplná hospodářská statistická data.

Organizace OSN pro výživu a zemědělství začátkem října uvedla, že KLDR je jednou ze 34 zemí, které jsou závislé na zahraniční potravinové pomoci. Podle odhadů před letošním podzimem potřebovalo zahraniční potravinovou pomoc zhruba 2,8 miliónu Severokorejců.

Související témata

Foto: KCNA, Reuters

Na snímcích Kim-Čong-una se objevily mapy útoků.

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Čestný akademický titul ze zahraničí se dá pořídit snadno. Doktoráty z Ameriky nabízí také slevové portály v Česku. Titul si lze koupit za necelou tisícikorunu.

Reklama

Výběr článků

Načítám