Hlavní obsah

Vojáci v Kazachstánu začali střílet do lidí

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Almaty
Aktualizováno

Na náměstí Republiky v největším kazašském městě Almaty ve čtvrtek začali vojáci střílet do demonstrantů, uvedli svědkové, které citovala ruská agentura TASS. Přijelo tam pět vojenských vozidel KAMAZ, ze kterých vyskákali vojáci vyzbrojení automaty AK-74. O počtu obětí a zraněných z řad demonstrantů nejsou žádné konkrétní informace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Do centra Almaty vjely transportéry. Zlikvidovali jsme desítky lidí, oznámila policieVideo: Reuters

 
Článek

Podle ruské agentury TASS, která zveřejnila záběry z místa, kazašští vojáci vyzvali demonstranty, aby opustili náměstí Republiky, jinak budou střílet.

„Všichni odejděte z náměstí, zahajuje se palba,” znělo z amplionů. Pak bylo slyšet střelbu a výbuchy.

Podle očitých svědků si palba vojáků vyžádala minimálně zraněné. „Ti, co utíkají od náměstí, říkají, že stříleli na podněcovatele nepokojů. Viděli, jak někteří z nich padali,“ uvedl jeden z nich. Zatím není jasné, kolik zraněných, případně mrtvých si zásah vyžádal.

Během dne se na náměstí sešlo asi 300 demonstrantů, i když je v zemi vyhlášen výjimečný stav a demonstrace jsou zakázány.

Obětí a zraněných přibývá 

Kazašské úřady o zásahu na náměstí neinformovaly. Představitel almatské čtvrti Almaly naopak ve čtvrtek odpoledne uvedl, podle agentury Interfax, že byli „zlikvidováni teroristé”, kteří se pokusili napadnout policejní budovu. Mohlo ale jít o stejnou operaci, čtvrť se nachází nedaleko náměstí. Uvedl, že teroristé byli zničeni, což naznačuje, že byli zabiti.

Policejní mluvčí v Almaty už dříve ohlásila „likvidaci” desítek útočníků na vládní budovy, což některá média interpretují jako potvrzení, že bezpečnostní síly už zabily desítky demonstrantů. Kazašský server Vlast.kz uvedl, že se jejich identita zjišťuje, což naznačuje, že by mohli být po smrti. Vydán byl rozkaz, aby „ti, kdo budou pokračovat v ozbrojeném odporu a nesloží zbraně, byli zničeni”.

Kazašské ministerstvo vnitra ve čtvrtek večer upřesnilo, že nejsložitější situace je právě v Almaty, i když je dál přerušen provoz na několika silnicích v dalších oblastech země a na jedné železniční trati. Současně oznámilo, že počet obětí z řad policistů a příslušníku Národní gardy stoupl z 13 na 18. Zraněných je jich už 748, přičemž ráno se uvádělo 353. Zadrženo bylo v zemi 2298 lidí

Už ráno se uvádělo, že bylo zraněno přes tisíc osob, z nichž 400 skončilo v nemocnicích, skoro 120 z nich bylo ve vážném stavu.

V Almaty zemřelo 13 policistů, dvěma měli useknout hlavu

Svět

Výjimečný stav

V noci na čtvrtek vyhlásil kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev výjimečný stav a požádal o pomoc státy Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti, jejímž členem Kazachstán je. Rusko na základě této žádosti vyslalo do země své výsadkáře. Kyrgyzstán vojáky vyslat odmítl, nemíní se vměšovat do dění v sousední zemi. Turkmenistán tam poslal dvě stě vojáků.

Foto: Profimedia.cz

Kazašští vojáci na náměstí v Almaty

V Kazachstánu byly ve čtvrtek zavřeny banky, což souviselo s tím, že byl vypnut internet. Školákům se také prodloužily prázdniny do 17. ledna a vysokoškolákům do 24. ledna. Zavřeny jsou také mešity a kostely a zrušeny náboženské akce. Ve většinově muslimské zemi žije také velká pravoslavná menšina, která právě slaví Vánoce.

Tokajev, který slíbil tvrdý postup proti demonstrantům, současně ve čtvrtek nařídil vytvoření speciální vyšetřovací skupiny, která má zjistit příčiny nepokojů a odpovědné osoby soudně stíhat. Ustavil také komisi, která má vyčíslit škody.

Podle národní komory podnikatelů činí škody způsobené nepokoji 90 milionů dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Kazašští vojáci na náměstí v Almaty

Reklama

Výběr článků

Načítám