Hlavní obsah

Vojáci dobyli Červenou mešitu, vůdce rebelů je mrtev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD

Vůdce muslimských radikálů zabarikádovaných v islámábádské Červené mešitě Abdul Rašíd Ghazí zahynul při úterním útoku pákistánských bezpečnostních sil. Uvedly to pákistánské vládní zdroje, podle nichž byl dobyt celý komplex, v němž se rebelové ukrývali.

Článek

Pákistánská armáda na mešitu zaútočila poté, co v pondělí selhaly rozhovory mezi vládou a muslimskými radikály vedené Ghazím. Ti se v Červené mešitě zabarikádovali minulý týden s ženami a dětmi jako rukojmími.

Minulý čtvrtek sice povstalci naznačili, že se vzdají [celá zpráva], což někteří z nich skutečně učinili, radikální jádro nakonec ale ustoupit odmítlo. [celá zpráva]

Není jisté, kdo vůdce zastřelil

Ghazího tělo bylo nalezeno v podzemí mešity. Podle armády byl zabit, když se pokoušel vzdát. Není jasné, zda to byli vládní vojáci nebo povstalci, kdo jej zastřelili. Ghazí byl zástupcem vůdce Červené mešity. Jejího vůdce a bratra Ghazího, Maulana Abdula Azíze zatkly bezpečnostní síly minulý týden poté, co se z komplexu snažil uprchnout v přestrojení za ženu.

Ghazí obvinil pár hodin před útokem armády na mešitu vládu prezidenta Mušarafa z "holé agrese". "Má mučednická smrt je teď jistá," řekl pákistánské televizní stanici Geo.

Při úterním útoku armády přes 50 mrtvých

Při úterním útoku armády na komplex, v němž se vzbouřenci ukrývali, zahynulo nejméně padesát radikálů a osm vojáků. Počet obětí bude zřejmě vyšší. Pět desítek zadržovaných žen se podařilo osvobodit, stejně tak nejméně 20 dětí. Přes dvacet vzbouřenců bylo zatčeno. [celá zpráva]

Armádní útok na mešitu byl vyvrcholením napětí mezi policií a studenty několika madrás při mešitě. Ti požadují vyhlášení tradičního práva šaría v zemi a úřady je viní ze série únosů civilistů. Poté, co policie minulý týden v okolí mešity vytyčila ochranné pásmo, vypukly nepokoje, při nichž se vzbouřenci zabarikádovali v mešitě a v sousedícím ženském semináři.

Reklama

Související články

Radikálové z Červené mešity nabídli kapitulaci

Radikálové z Červené mešity v pákistánském Islámábádu, která je od středy v obklíčení bezpečnostních složek, nabídli, že se vzdají, pokud většině bude umožněn...

Výběr článků

Načítám