Hlavní obsah

Vlajku s kapradinou mít Nový Zéland nebude

– Wellington • Aktualizováno

Obyvatelé Nového Zélandu odmítli změnu své státní vlajky. Uvedla to ve čtvrtek agentura AFP s odkazem na předběžné výsledky referenda, ve kterém Novozélanďané hlasovali o případné změně. Pro zachování stávající vlajky je téměř 57 procent lidí.

Foto: Profimedia.cz

Nový Zéland si ponechá dosavadní vlajku (nahoře). Níže je návrh nové vlajky, který ale lidé většinou zamítli.

Článek

Obyvatelé Nového Zélandu by měli rozhodnutí přijmout, prohlásil předseda vlády John Key, který změnu vlajky prosazoval.

Novozélanďané koncem loňského roku hlasovali, jestli by stávající vlajku, na které je britský Union Jack, neměla nahradit nová, se symbolem kapradiny a Jižního kříže. Tato varianta vzešla jako vítězný návrh v dřívějším hlasování.

Kritikům se nelíbí, že dosavadní vlajka poukazuje na vazbu Nového Zélandu na Velkou Británii, jíž byl podřízen. Čtvrtinu stávající vlajky zabírá Union Jack, v modrém poli je pak Jižní kříž.

Návrh nové vlajky podle Kyla Lockwooda počítal s bílým symbolem kapradiny, dělícím vlajku diagonálně. Horní pole je černé, spodní modré a v něm je Jižní kříž.

Lidé však rozhodli, že si raději ponechají dosavadní vlajku. Pro zachování podle předběžných výsledků hlasovalo 56,6 procenta z nich, zatímco novou vlajku požadovalo 43,1 procenta. Hlasování se zúčastnilo zhruba 2,1 miliónu lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám