Hlavní obsah

Vietnam objevil hybrid indické a britské varianty covidu-19

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hanoj

Vietnam objevil novou variantu covidu-19, která je kombinací indické a britské mutace. Nová varianta se rychle šíří vzduchem, uvedl podle místního internetového zpravodajského serveru VnExpress vietnamský ministr zdravotnictví Nguyen Thanh Long.

Foto: Kham, Reuters

Zdravotnice ve Vietnamu odebírá vzorek k testu na koronavirus

Článek

Vietnamu se loni dařilo mít šíření nemoci pod kontrolou. Nyní však bojuje s novým ohniskem a nemoc se šíří rychleji. Od konce dubna se nakazilo 3600 lidí v 31 z 63 měst a provincií. To je více než polovina z celkového počtu nakažených, napsala agentura Reuters.

„Po sekvencování genů u nově zjištěných pacientů jsme objevili novou variantu, která je kombinací indické a britské,” prohlásil podle VnExpress ministr. „Přesněji, je to indická varianta s mutacemi, které původně patřily britské variantě,” dodal s tím, že Vietnam nově odhalenou variantu brzy představí.

V Česku možná máme indickou mutaci viru

Domácí

Přenáší se rychleji

Nová varianta se přenáší rychleji než dříve známé typy. Laboratorní kultury nové varianty ukázaly, že virus se replikoval velmi rychle, což vysvětluje, proč se ve velmi krátké době objevilo na různých místech tolik nových případů, uvedl Long.

Země na jihovýchodě Asie doposud oznámila 6396 nakažených, z toho 47 zemřelo. Země má téměř 98 milionů obyvatel.

Indická mutace koronaviru je v 53 zemích

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám