Hlavní obsah

VIDEO: V Číně se objevil nebezpečný melamin i ve vejcích

Novinky, rei
PEKING
Aktualizováno

Skandál s kontaminovaným dětským mlékem, kterým se v Číně nakazily desetitisíce dětí a čtyři později zemřely, má pokračování. Čínské úřady ve středu oznámily, že začaly nově vyšetřovat případ výskytu melaminu i ve vejcích.

Foto: Stringer, Reuters

Nakažená vejce byla objevena v Hongkongu.

Článek

Vajíčka společnosti Dalian Chanwej Enterprise Group byla stažena z obchodů v úterý poté, co nebezpečný melamin v nich objevili v Hongkongu. Ve vejcích ho bylo dvojnásobně nad možnou mírou. Vejce byla vyprodukována počátkem září. Melamin byl zřejmě přimíchán do drůbežího krmiva. Vláda hned oznámila, že všichni, kdo jsou za kontaminaci odpovědní, budou potrestáni.

Případ podle agentury AP ukazuje na neschopnost čínských úřadů uhlídat dodržování výrobních a bezpečnostních standardů v potravinářství a vyvolává obavy, že melamin by mohl být v mnohem více potravinách.

Není jasné, jak mohou objevená kontaminovaná vejce ovlivnit lidské zdraví. Melamin v mléku nicméně způsoboval u dětí vznik ledvinových kamenů. Onemocnělo 54 tisíc dětí a čtyři zemřely. Přes 3 600 dětí je stále nemocných. Melamin byl také v dalších mléčných produktech, cukrovinkách a pečivu.

Melamin

:: Melamin je dusíkatá heterocyklická sloučenina vyráběná na celém světě ve velkém množství jako surovina pro výrobu moderních plastických hmot.

:: Melaminové pryskyřice jsou velmi pevné a odolné a vyrábějí se z nich například povrchy kuchyňských linek, kuchyňské nářadí a řada dalších výrobků.

:: Po požití melamin způsobuje akutní selhání ledvin, poškozuje močové ústrojí a podporuje vznik ledvinových kamenů. Dlouhodobým drážděním mohou kameny vést až k rakovině močového systému.

:: Čínští výrobci přidávali do mléka melamin, aby zvýšili množství dusíku, a tím při laboratorních analýzách zamaskovali nízký obsah bílkovin. Zakrývali tak skutečnost, že mléko bylo zředěno vodou. Melamin obsahuje 66 procent dusíku.

:: Přítomnost melaminu byla v Číně zjištěna nejprve v sušeném mléce pro výživu kojenců a pak i v normálním mléce a mléčných výrobcích.

:: U dospělých mléko kontaminované melaminem poškození ledvin nezpůsobí, pokud ho nevypijí více než dva litry denně. Kojenci a malé děti, které jsou krmeny výhradně nebo převážně stravou ze sušeného mléka, jsou nejzranitelnější skupinou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám