Hlavní obsah

VIDEO: V Bangladéši se vzbouřili pohraničníci, v ulicích Dháky se válčilo

– DHÁKA • Aktualizováno

V bangladéšském hlavním městě Dháce se vzbouřili pohraničníci (BDR). Na jejich velitelství se ve středu střílelo a pohraničníci obsadili sousední obchodní středisko. Boje si vyžádaly nejméně pět obětí 17 zraněných. Vláda nabídla povstalcům požadovanou amnestii a jednání o jejich požadavcích, pokud složí zbraně. Delegace povstalců údajně podmínky přijala.

Foto: Rafiqur Rahman, Reuters

Bangladéšský student zraněný při přestřelce

Článek

Příčinou vzpoury Bangladéšských pušek , jak se polovojenské oddíly pohraničníků oficiálně jmenují, jsou pravděpodobně neshody kolem platů pohraničníků, jejich vybavení a dalších výhod.

„Na velitelství byla silná přestřelka. Slyšeli jsme i palbu z minometů,“ uvedl náčelník místní policie Nabojit Khisa. Nad budovou byl hustý mrak dýmu. Pohraničníci stříleli i na hlídkující helikoptéru. Nasazena byla také armáda, pod kterou pohraničníci nespadají. Jsou samostatnou ozbrojenou složkou, kterou nespravuje ani policie.

:. Bangladéšští vojáci se kryjí na prázdných ulicích Dháky. foto: Reuters/Rafiqur Rahman

Široké okolí kasáren a velitelství bylo uzavřeno. Obchody jsou zavřené a v ulicích operovala armáda. 

Televizní stanice ETV informovala, že řadoví pohraničníci ve 3:30 ráno místního času opustili svoje ubytovny a obsadili konferenční sál, kde právě jednali vysocí velitelé. Provolávali přitom požadavky na vyšší platy a lepší vybavení. Údajně důstojníky zavřeli v zasedací místnosti v budově, z níž později stoupal hustý dým.

:. Bangladéšští vojáci se chystají k zásahu proti pohraničníkům.foto: Reuters/Rafiqur Rahman

Kolem komplexu se celý den ozývala střelba i výbuchy granátů. Několik kolemjdoucích střelba zranila, hlášeno bylo nejméně pět mrtvých. První obětí byl řidič rikši, který později v nemocnici svým zraněním podlehl. Mezi mrtvými byli údajně i nejméně dva příslušníci BDR, další oběti informace nespecifikovaly.

Podle bangladéšských médií ale kolem obléhaných budov ležely na dvě desítky těl v uniformách, které kvůli palbě nikdo neodnášel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám