Hlavní obsah

VIDEO: V Afghánistánu zatkli Tálibánce, kteří zohavili školačky kyselinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Afghánské úřady zatkly deset bojovníků hnutí Tálibán, kteří před dvěma týdny kyselinou zohyzdili šest afghánských dívek na cestě do školy. Tálibánci se k útoku přiznali, dostali prý za něj necelých 1300 dolarů v pákistánských rupijích.

Článek

Útočníci jsou Afghánci, které měli k činu najmout vysocí představitelé Tálibánu v Pákistánu. Podle náměstka afghánského ministra vnitra Mohammada Daúda policie muže zatkla před několika dny.

"Útok byl dílem Tálibánu, vyšetřování ještě není u konce,“ řekl Daúd. "Dostávali příkazy z druhé strany hranice od těch, kteří řídí teroristické útoky v Kandaháru,“ doplnil.

Incident se odehrál 12. listopadu v jihoafghánském měste Kandahár. Islamisté tehdy nastříkali z vodních pistolí kyselinu do obličeje dívkám, které byly na cestě do školy. Nejméně dvě dívky po zásahu kyselinou osleply, jedna bude muset podstoupit plastickou operaci poleptaného obličeje a krku.

Již tehdy se předpokládalo, že za útokem stojí militantní islamisté, kteří jsou proti vzdělávání žen. Za vlády hnutí Tálibán v Afghánistánu ženy nesměly navštěvovat jakákoliv vzdělávací zařízení. Situace se změnila po pádu Tálibánu, konzervativní síly ale proti zrovnoprávňování žen opakovaně vystupují.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám