Hlavní obsah

VIDEO: U Kanárských ostrovů se utopilo 19 uprchlíků z Afriky

Novinky, ČTK, aš, AFP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

Nejméně 19 uprchlíků ze Severní Afriky se v neděli utopilo u ostrova Lanzarote na jihu Kanárských ostrovů. Tři další migranti zůstávají nezvěstní a záchranáři po nich pátrají, uvedly v pondělí španělské úřady. Šest lidí se podařilo zachránit.

Foto: Reuters

Záchranáři vytahují u Kanárských ostrovů tělo jednoho z migrantů.

Článek

Záchranná operace začala již v neděli večer, když bylo z moře uslyšeli volání o pomoc surfaři. Loď s migranty se nedaleko ostrova Lanzarote převrátila. Šest přeživších se podařilo za pomoci surfařů zachránit.

Chatrné plavidlo přepravovalo ze severní Afriky ke španělským břehům celkem 28 ilegálních migrantů. Z moře bylo již v neděli vytaženo pět mrtvých těl. Dalších čtrnáct obětí nalezli záchranáři během pondělka.

Po třech osobách španělské úřady stále pátrají a není jasné, zda rovněž nejsou mezi utonulými.

Počet imigrantů poklesl

Cesta za lepší budoucností v Evropě mívá pro mnoho severoafrických migrantů tragické vyústění. Někteří se utopí, když se chatrné plavidlo převrátí, další zemřou cestou žízní, hlady, nebo v na následky silného úžehu v pražícím slunci.

Zvýšená bezpečnostní opatření, která mají za cíl omezit příliv imigrantů do Itálie a Španělska, však už přinesla výsledky. Množství imigrantů loni pokleslo na 9181, zatímco předloni jich bylo 12 478 a v roce 2006 dokonce 31 678

Pokud jde o počet obětí, ani Madrid, ani Řím nemají oficiální statistiky, podle odhadů ale při cestě přes moře do Evropy přijdou každý rok o život desítky lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám