Hlavní obsah

VIDEO: Nejstarší muž světa oslavil 113 narozeniny, nepije

TOKIO

Stotřinácté narozeniny oslavil ve čtvrtek nejstarší muž světa Japonec Tomodži Tanabe. Od radnice v Mijakonojdžu, kde žije, dostal květiny a 100 000 jenů (15 000 korun). Sám uvádí, že tak vysokého věku se dožil, protože nepije. Novinářům ve svém domě na jihu Japonska řekl, že je šťastný, má se dobře a rád hodně jí.

Článek

Tanabe, který byl v loňském roce zapsán do Guinnessovy knihy rekordů jako nejstarší žijící muž, jí hodně zeleniny a věří, že klíčem k dlouhověkosti je nepít alkohol.

"Jeho nejoblíbenějším jídlem jsou smažené krevety, ale v poslední době se prý snaží jídla připravená na oleji omezit," řekl nejmenovaný oficiální činitel města. Bývalý státní zaměstnanec také denně pije mléko, což není v Japonsku obvyklé.

Nemá žádnou vážnější chorobu. Jedinou změnou, kterou s nastupujícím věkem zaznamenal, je, že zatímco dříve si psal deník každý den, teď už do něj přispívá jen jednou nebo dvakrát za měsíc.

"Říká, že chce žít ještě dalších deset let, že nechce umřít," dodal ještě představitel města.

Japonci patří k nejdéle žijícím lidem na světě. Počet osob starších sta let tu podle zprávy japonské vlády dosahuje rekordních 36 276. Nejstarším člověkem je 115letá Američanka Edna Parkerová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám