Hlavní obsah

Velvyslanci pomáhali v KLDR sklízet rýži

Právo, ČTK, pur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Zahraniční velvyslanci se zapojili do sklizně rýže v Severní Koreji. Podle agentury ITAR-TASS na rýžových polích KLDR pracují diplomaté z Ruska, Číny, Vietnamu a Kuby.

Foto: Reuters

Kim Čong-il a jeho následník Kim Čong-un na vojenské přehlídce

Článek

Bylo to jak za starých časů: Andrej Karlov, ruský velvyslanec v Severní Koreji, pomáhal tento týden kolchozníkům sklízet rýži.

Podle agentury ITAR-TASS ambasadora s diplomatickými spolupracovníky vítal na polích družební farmy Kočchan nápis „Ať žije Kim Čong-il, slunce 21. století“ a členové16 místních brigád, které se do sklizně úrody zapojili. Podle agentury na rýžových polích KLDR pracují i diplomaté z Číny, Vietnamu a Kuby.

Severní Koreu dlouhodobě sužuje chronický nedostatek potravin. Země v minulých dnech požádala Jižní Koreu o poskytnutí 500 tisíc tun rýže a 300 tisíc tun krmiva. Za to slíbila ústupky v programu setkávání rodin rozdělených korejskou válkou. Podle některých informací je KLDR na pokraji hladomoru.

„Jako projev díků připravili kolchozníci pro ruské diplomaty bohatou hostinu, ruští hosté předali zemědělcům několik kanystrů s mazivem pro zemědělskou techniku,“ napsal ITAR-TASS. Jak doplnila severokorejská agentura KCNA, „o přestávce hosté s rolníky diskutovali a zpívali písně, a prohlubovali tak přátelství“. Družstvo, které s ruským velvyslanectvím udržuje už dlouho vztahy, prý v minulosti třináctkrát navštívil zakladatel KLDR Kim Ir-sen.

„Dvakrát ročně, v létě a na podzim, přijíždějí v závislosti na počasí pracovníci prakticky všech velvyslanectví do patronátních zemědělských družstev, aby vnesli svůj díl do boje za úrodu v KLDR,“ napsala ruská agentura.

Reklama

Výběr článků

Načítám