Hlavní obsah

Vedro v Sydney zlomilo historický rekord

Sydney

Rekordní teplotu naměřili v pátek v australském Sydney. Rtuť teploměru ve 14:55 místního času (2:55 SEČ) vyšplhala na 45,8 stupně Celsia. Padl tak teplotní rekord starý sedmdesát let. Ještě tepleji bylo v okolí města, v Penrithu naměřili 46,5 stupně, uvedla BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sydney sužuje rekordní horkoVideo: Reuters

 
Článek

Dosud nejvyšší teplota 45,3 stupně byla v Sydney naměřena v lednu 1939. Teplotní rekordy ale padaly v celé Austrálii, uvedl meteorologický úřad. V Begu naměřili 44,6 stupně a ve Williamtown pak 44,8.

Extrémní vedra si vyžádala i značné škody. Poškozeny jsou železniční koleje i troleje. Mnoho lidí trpělo zdravotními potížemi, jako byly bolesti hlavy, zvracení a mdloby. Zdravotníci varovali, že lidé horko podceňují.

Největším problémem jsou ale lesní požáry, které zuří především v Novém Jižním Walesu a ve Victorii. Městečko Licola ve Victorii je odříznuto rozsáhlým požárem na 44 500 hektarech. Desítky lidí byly evakuovány, ale deset jich tam stále zůstává.

V pátek večer ale má přijít výrazná změna počasí. Přijdou bouřky a prudce se ochladí.

Sydney se nachází v subtropickém klimatickém pásu. V České republice, která leží v mírném pásu, byla vloni v létě naměřena absolutně nejvyšší teplota 40,4 stupně na měřící stanici v Dobřichovicích u Prahy.

Reklama

Související články

Australany sužují rekordní vedra

Vlna rekordních veder trápí v těchto dnech Austrálii. Teploty šplhají k 47 stupňům Celsia a několik svazových států se v důsledku horka a sucha potýká...

Výběr článků

Načítám