Hlavní obsah

Vědec objevil neznámý druh ještěrky přímo v restauraci

Novinky, rei
Hanoj

Vědec v deltě řeky Mekong objevil dosud neznámý druh ještěrky, která má pouze samičí pohlavní orgány a rozmnožuje se „klonováním“. Toho, že se jedná o nepopsaný druh, si všiml, když u restaurace na jihu Vietnamu spatřil kádě s naloženými ještěrkami. O kuriózním nálezu informovala ve čtvrtek stanice CNN.

Foto: repro CNN, Novinky

Ještěrky mohou být na jídelníčku místních již po celá desetiletí.

Článek

Ngo Van Triho z vietnamské akademie věd ve vesnici v provincii Ba Ria-Vung Tau zaujala právě skutečnost, že se všechny naložené ještěrky zdají být stejného pohlaví. Na nález upozornil svého amerického kolegu Lee Grismera a jeho syna, kteří se z Kalifornie okamžitě vydali do Hanoje a odtud na dvoudenní cestu na motocyklu k odlehlé vesnici, kde majitel restaurace slíbil, že několik kusů ještěrek odloží pro vědce stranou.

Tam je čekal problém. „Naneštěstí se majitel opil a všechny ještěrky ugriloval pro své zákazníky. Takže když jsme dorazili, nic nezůstalo,“ popsal Grismer.

Se synem se tedy rozhodl najmout místní děti, aby jim pomohly ještěrky najít. Brzy jich vědci měli k dispozici více než šedesát a s tím i potvrzení, že byl objeven dosud neznámý druh.

Testy DNA potvrdily, že se jedná o výlučně samičí druh, který se rozmnožuje partenogenezí, při níž se nový jedinec vyvine ze samičího vajíčka, jež nebylo oplozeno samčí pohlavní buňkou. Partenogeneze (nebo také samobřezost) už byla ovšem popsána u některých druhů ještěrek či ryb.

Podle Grismera mohl nově objevený druh vzniknout smíšením dvou podobných, které se v oblasti vyskytují. Partenogeneze je zřejmě reakcí na ohrožení druhu ze strany lidí.

Malá samičí ještěrka Leiolepis ngovantrii se vyskytuje pouze v jižním Vietnamu. Na jídelníčku místních je možná desítky let. Grismerovi, který nemohl ze slušnosti k restauratérovi usmažený kus odmítnout, nechutnala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám