Hlavní obsah

Vědci spojují alkohol s více typy rakovinových nádorů

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konzumace alkoholu zvyšuje riziko vzniku většího počtu onkologických onemocnění, než se dříve soudilo. Ukázala to studie mezinárodního týmu vedeného britskou vysokou školou Imperial College London (ICL).

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Souvislost mezi alkoholem a rakovinou prsu či jater je známa již delší dobu. Výzkum ICL ale ukazuje, že s konzumací alkoholu souvisí mj. i zhoubné nádory tlustého střeva a konečníku, hltanu, hrtanu či jícnu.

Za čtyřmi procenty nových případů rakoviny může stát alkohol

Zdraví

Nová studie se opírá o vyhodnocení dat z 860 výzkumů, které se zaměřily na souvislost mezi příjmem potravy a živin a rizikem vzniku 11 různých druhů rakoviny či hrozbou úmrtí na ně. Slabé vazby mezi onkologickými onemocněními a konzumovaným jídlem zjistili vědci u většiny druhů potravin a nápojů. V případě alkoholu však byla zjištěna silná vazba, a to u všech 11 typů rakoviny, na něž se tým ICL zaměřil.

Některé potraviny riziko snižují

Studie také tvrdí, že pití alespoň jednoho šálku kávy denně snižuje riziko vzniku rakoviny jater a bazaliomu, což je nejčastější typ rakoviny kůže. Tyto účinky byly pozorovány u kávy s kofeinem i bez kofeinu. Konzumace mléčných výrobků a celozrnných produktů zase podle ICL snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku.

„Tento souhrnný přehled potvrzuje důkazy, které máme o alkoholu či kávě a jejich souvislosti s rakovinou. Další výzkum by měl přispět k lepšímu pochopení mechanismů vytvářejících souvislost mezi kávou a zhoubným bujením, jakož i mezi alkoholem a různými typy rakoviny,“ řekla podle listu The Guardian Giota Mitrouová, ředitelka odboru pro výzkum a inovace ve Světovém fondu pro výzkum rakoviny (WCRF). Tato instituce výzkum platila.

Alkohol zvyšuje riziko vzniku zhoubného bujení, protože se rozpadá na látky, které jsou schopné vázat se na DNA, což může vést ke vzniku rakovinotvorných mutací. Alkoholické nápoje mohou zvýšit i hladiny hormonů spojených s rozvojem některých typů rakoviny prsu.

V boji proti rakovině prsu otestovali na Bulovce umělou inteligenci

Zdraví

Naopak káva má podle vědců antioxidační a protizánětlivé vlastnosti, které mohou chránit před onkologickými onemocněními, pro něž je charakteristický trvající zánětlivý stav v okolí nádorových buněk.

Podle vědců obecně platí, že čím více alkoholických nápojů člověk konzumuje, tím vyšší je riziko vzniku některé z uvedených rakovin. Autoři studie proto vyzývají k cílenější veřejné zdravotní politice, která lidem umožní pochopit souvislost mezi pitím alkoholu a rakovinou a povzbudí je k omezení spotřeby alkoholických nápojů.

Podle studie zveřejněné v časopise The Lancet, o níž informoval deník The Daily Telegraph, mohl být alkohol v Británii jen loni příčinou vzniku 16 800 případů rakoviny, což odpovídá čtyřem procentům všech nově zjištěných případů nádorového onemocnění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám