Hlavní obsah

Vědci identifikovali ostatky amerického vojáka z druhé světové války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci identifikovali ostatky amerického vojáka z druhé světové války, který byl až donedávna pohřben v Belgii. Pomocí rozboru DNA, antropologické a zubní analýzy potvrdili, že ostatky patří Larrymu Wassilovi, který před téměř 77 lety zmizel během průzkumné mise v nacistickém Německu, informovala dnes agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Ardenský hřbitov s padlými vojáky z II. světové války

Článek

Třiatřicetiletý Wassil vedl během bitvy v Hürtgenském lese v prosinci 1944 tříčlenný průzkumný tým, jenž pronikl na nepřátelské pozice. Američtí vojáci se dostali pod palbu kulometu a rozprchli se, popsalo ministerstvo obrany Spojených států. Dva muži se našli, ale Wassil nikoliv. Armáda ho později prohlásila za nezvěstného a o rok později i za mrtvého. Jeho tělo nicméně neobjevila.

Jeden z historiků amerického ministerstva obrany podle armádního listu Stars and Stripes však o několik desetiletí později přišel s teorií, že Wassilovy ostatky by mohly být ty, které objevili němečtí dřevorubci u města Bergstein a americké ministerstvo obrany si je převzalo v roce 1952. Následně je pohřbilo na americkém hřbitově v belgických Ardenách.

V roce 2019 nechaly úřady ostatky exhumovat a poslaly je na identifikaci do USA. Vědci tam letos pomocí různých analýz a také dalších materiálních důkazů dospěli k závěru, že se skutečně jedná o ostatky Larryho Wassila z města Bloomfield v New Jersey. Nyní ho armáda pohřbí na národním hřbitově v Arlingtonu nedaleko Washingtonu, kde spočívají i další američtí vojáci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám