Hlavní obsah

Varování z Wu-chanu: Netopýři mohou člověka nakazit dalšími neznámými viry

– Wu-chan

Netopýři v pohraničních oblastech jižní a jihovýchodní Číny jsou nositeli dalších koronavirů, které už nyní mají schopnost přenosu na lidi, varovala přední čínská odbornice, doktorka Š' Čeng-li z Virologického ústavu ve Wu-chanu.

Foto: Profimedia.cz

Netopýři jsou přirozeným rezervoárem mnoha virů včetně těch dosud neznámých

Článek

Podle doktorky Š' Čeng-li je pravděpodobné, že tyto viry, včetně blízkých příbuzných viru SARS-CoV-2, který způsobuje nemoc covid-19, už kolují v přírodě i mimo Čínu, napsal zpravodajský server The Guardian.

Informace přichází v době, kdy se dva mezinárodní týmy - jeden koordinovaný Světovou zdravotnickou organizací (WHO) a druhý odborným lékařským magazínem Lancet - chystají vyšetřit původ pandemie rok poté, co oficiálně propukla. USA a Čína se vzájemně obviňují, že jsou jeho původcem, a obviňující prst už se zaměřil i na další země včetně Indie.

Čína o epidemii ve Wu-chanu od začátku lhala, píše CNN

Koronavirus

Také laboratoř, kde Š' pracuje, byla obviňována, že se stala místem, odkud virus nešťastnou náhodou unikl; pro podporu tohoto obvinění se ale nenašly žádné důkazy a Š' ho vehementně odmítá.

SARS-CoV-2 měl zřejmě mezihostitele

Předpokládá se, že přírodní "zásobárnou" viru SARS-CoV-2 jsou netopýři. Podle Š' je pravděpodobné, že virus nejprve přešel na jiný zvířecí druh, než přeskočil na lidi, ale tento hostitelský mezičlánek zatím nebyl identifikován. Není také jasné, jak dlouho mohl virus v tělech těchto zvířat nebo lidí kolovat, než byl koncem loňského roku zjištěn; podle Š' mohl být jak u mezihostitele, tak u lidí "velmi dlouhou dobu".

Čínští vědci pobavili: Koronavirus pochází i z Česka

Koronavirus

Také profesor Edward Holmes, virolog Sydneyské univerzity, souhlasí, že virus mohl být dlouhou dobu u mezihostitele, a možná i několik měsíců v tělech lidí, než byla jeho přítomnost ohlášena.

"Je rozhodně možné, že se prvotní mezidruhový přenos dokonce nestal ani v okolí samotného Wu-chanu," uvedl Holmes. "Nemuselo k tomu dojít dokonce ani v provincii Chu-pej, ale samozřejmě existuje ohromné množství možných zvířat, která je potřeba otestovat, abychom to vyřešili," dodal.

Celosvětově už 1,5 milionu mrtvých

Právě jedenáctimilionové město Wu-chan ve středočínské provincii Chu-pej se stalo prvním ohniskem nákazy lidí novým typem koronaviru, který se odtud začal šířit do Číny a celého světa. Celkový počet nakažených už se blíží 65,5 miliónům, z nichž více než 1,5 miliónu na celém světě zemřelo.

Lékařům z Wu-chanu hrozí stíháním za špionáž

Zahraniční

Výzkumná skupina Š' Čeng-li už v loňském roce informovala, že v Číně existují místa - především na jihu a jihozápadě země - kde viru SARS podobné koronaviry vykazují vysokou genetickou diverzitu, a tudíž i vysokou kapacitu se měnit. Analýza, kterou její tým zveřejnil v říjnu, naznačila, že některé už jsou schopné napadnout lidské buňky.

Další koronaviry příbuzné tomu, který v roce 2012 způsobil epidemii nemoci MERS v Saúdské Arábii, kolují ve zvířatech v Evropě a Africe.

Reklama

Výběr článků

Načítám