Hlavní obsah

V Thajsku vyhlásila armáda stanné právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok
Aktualizováno

Armáda v Thajsku vyhlásila stanné právo, aby zabránila dalšímu násilí v nestabilní politické situaci. Velení tvrdí, že se nejedná o státní převrat. Vojáci nicméně obsadili vládní budovy i sídla televize.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Thajsku vyhlásila armáda stanné právoVideo: Reuters

 
Článek

„Všechno je jako obyčejně, armáda jen přebírá odpovědnost za veškerou národní bezpečnost,“ citovala BBC poradce úřadujícího premiéra Niváttumronga Búnsongpajsana. To potvrdil i armádní mluvčí, když uvedl, že nedávno jmenovaná prozatímní vláda dál úřaduje.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vyhlášení stanného práva Thajsko zaskočilo, ačkoliv armáda dala minulý týden najevo, že by mohla v krizi, která se vleče už půl roku a nově vyvrcholila nuceným odstoupením premiérky Jinglak Šinavatrové, zasáhnout. Sestra uprchlého expremiéra Thaksina Šinavatry musela rezignovat, jelikož ústavní soud rozhodl, že zneužila své pravomoci.

Foto: ČTK/AP

Vojáci v Bangkoku vyskakují z vozidla.

Země se mimo jiné nachází v rozpočtovém provizoriu, jelikož rozpočet pro letošek nebyl přijat.

Na internetu už se objevily fotografie vojáků ve vládních prostorách, které okupovali opoziční demonstranti. Vojáci také podle BBC převzali kontrolu nad televizními stanicemi a zavedli cenzuru médií. Veškeré protestní pochody byly zakázány.

Letitý boj o moc

Thajsko prochází novou politickou krizí od loňského listopadu, kdy začaly protesty proti vládě Šinavatrové. Ta vypsala předčasné volby, v níž její strana zvítězila. Volby však opozice bojkotovala a soud nakonec její výsledky anuloval, protože se nekonaly na všech místech ve stejnou dobu. Opakování voleb bylo ohlášeno na červenec, ale volební komise nedávno tento termín zpochybnila.

Krize vyvrcholila jmenováním prozatímní vlády. Úřadující premiér Búnsongpajsan musel minulý týden před opozičními aktivisty dokonce utéct z jednání v Bangkoku. [celá zpráva]

Thajsko od roku 1932, kdy skončila absolutistická monarchie, zažilo už 11 armádních převratů. Naposledy se uskutečnil v roce 2006, kdy armádní velení donutilo k rezignaci právě Šinavatru, který o dva roky později ze země uprchl, ačkoliv jeho strana v předchozím roce vyhrála volby. Boj o moc od té doby trvá.

V souvislosti s vývojem v Thajsku varovalo ministerstvo zahraničních věcí české občany před cestami do této oblíbené destinace. Týká se to ale spíše individuálních cestujících, protože hlavní turistická sezóna v Thajsku už skončila a české cestovní kanceláře již do země zájezdy nepořádají, upozornila ČTK. Varování se vztahuje zejména k možnému konání dalších masových demonstrací v hlavním městě Bangkoku.

Reklama

Související témata:

Související články

Thajská premiérka zneužila moc, musí odstoupit

Thajský ústavní soud ve středu rozhodl, že premiérka Jinglak Šinavatrová zneužila moc, když v roce 2011 vyměnila šéfa Národní bezpečnostní rady. Kvůli zneužití...

Výběr článků

Načítám