Hlavní obsah

V Pákistánu začaly volby a hned umírali lidé

Islámábád

Jedenáct lidi zahynulo a nejméně třicet dalších bylo zraněno při sobotní explozi dvou výbušnin v největším pákistánském městě Karáčí. Místní policie oznámila, že cílem útoku byl jeden z kandidátů probíhajících parlamentních voleb. Další pumový atentát si v Péšávaru na severozápadě země vyžádal osm zraněných.

Foto: Mian Khursheed, Reuters

Pákistánský policista provádí bezpečnostní prohlídku před tím, než pustí voliče do velbní místnosti.

Článek

Atentátníci podle agentury AFP zaútočili v Karáčí na kandidáta paštunské sekulární Lidové národní strany (ANP). Stejná strana byla i terčem pumového útoku v Péšávaru. Podle policistů stojí za útokem bojovníci pákistánského Tálibánu, který hlasování označil za protiislámské.

K útokům došlo dvě hodiny po otevření volebních středisek, v nichž má dnes 86 milionů Pákistánců vybrat 342 poslanců parlamentu. Průběh voleb může ohrozit násilí, radikální hnutí Tálibán předem pohrozilo útoky. Už během předvolební kampaně bylo zabito více než 120 lidí.

V rozlehlé zemi se v sobotu otevřelo více než 73 000 hlasovacích místností, z nichž 20 000 je považováno za "bezpečnostně rizikové". Na obranu proti možným útokům se připravilo více než 600 000 příslušníků bezpečnostních sil a armády. Hlasování skončí v 17:00 místního času (14:00 SELČ) a první výsledky by mohly být známy před půlnocí místního času.

Reklama

Související témata:

Související články

V Pákistánu unesli syna expremiéra

Na předvolebním mítinku v pákistánském Multánu unesli syna bývalého pákistánského premiéra Jusúfa Rázy Giláního. Při únosu byl jeden člověk zabit a několik...

Výběr článků

Načítám