Hlavní obsah

V Ománském zálivu zřejmě unesli tanker

Aktualizováno

Britské vojenské námořnictvo v úterý informovalo o možném únosu panamské lodi Asphalt Princess u pobřeží Spojených arabských emirátů v Ománském zálivu.

Foto: AYA LIU, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Pracujeme s předpokladem, že se na palubu nalodili íránští vojáci nebo jejich spojenci,” citovala britské zdroje agentura Reuters.

Televizní stanice Sky News s odvoláním na nejmenovaný bezpečnostní zdroj uvedla, že loď Asphalt Princess plující pod panamskou vlajkou byla unesena, když se na ni nalodilo osm nebo devět ozbrojených mužů.

Íránské revoluční gardy odmítly, že by íránské síly či jejich spojenci byli do útoku na plavidlo zapojeni.

Americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že ho zpráva o možném únosu tankeru pro přepravu asfaltu znepokojila a prověřuje ji. Je zatím ale příliš brzy na to, aby mohlo říci, co se v Ománském zálivu stalo.

Organizace pro námořní obchod (UKMTO) britské armády v úterý nejprve varovala lodi v oblasti 60 námořních mil od pobřežního města Fudžajra, že se tu „pravděpodobně odehrává incident". O několik hodin později bez dalších podrobností uvedla, že šlo o „možný únos".

Ukrajinec měl loď chránit před piráty. Místo toho ji ukradl

Evropa

Před tímto oznámením vyslaly čtyři ropné tankery pohybující se ve stejné oblasti Ománského zálivu zhruba ve stejnou chvíli oznámení prostřednictvím automatického identifikačního systému (AIS), že „nejsou pod velením", uvedl server MarineTraffic.com, který sleduje lodní dopravu.

To obvykle znamená, že loď není schopná kvůli výjimečným okolnostem manévrovat. Jedno z těchto plavidel se později opět dalo do pohybu.

Další incident v řadě

Úterní událost se odehrála jen několik dní poté, co ropný tanker spojený s izraelským miliardářem zasáhl u pobřeží Ománu dron, který zabil dva členy posádky.

Loď společnosti Zodiac Maritime Izraelce Ejala Ofera byla napadena ve čtvrtek večer severovýchodně od ománského ostrova Masírah. Vedení společnosti oznámilo, že při útoku přišli o život dva námořníci z Rumunska a Británie.

U Ománu byla napadena izraelská nákladní loď

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám