Hlavní obsah

V Náhorním Karabachu propukly boje, 18 Arménů padlo

Jerevan/Baku
Aktualizováno

Arménie a Ázerbájdžán se vzájemně obvinily z mohutného ostřelování u Náhorního Karabachu, převážně Armény osídlené oblasti, která se za pomoci Arménie odtrhla od Ázerbájdžánu. Ázerbájdžán oznámil, že padlo 12 příslušníků jeho armády, Arménie ztratila 18 vojáků. Přestřelky pokračují. Ruský prezident Vladimir Putin vyzval k okamžitému klidu zbraní.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boje v Náhorním Karabachu Video: Reuters

 
Článek

"Kromě boje na přední linii nepřítel ostřeloval civilní obce a vojenská kasárna. V dané chvíli se po celé frontové linii odehrávají intenzivně boje," tvrdí karabašské úřady. Palba z raketometů si podle nich vyžádala život dvanáctiletého Vaginaka Grigorjana, další dvě děti byly zraněny.

Jde údajně o největší útok Ázerbájdžánské armády na oblast Náhorního Karabachu od roku 1994. Ruský server Kavkazskij uzel nicméně situaci charakterizoval jako sérii lokálních potyček.

Podle agentury AFP, která se odkazuje na ázerbájdžánské úřady, už padlo nejméně dvanáct vojáků a sestřelena jedna vojenská helikoptéra.

Kreml vyjádřil nad eskalací napětí v oblasti hluboké znepokojení. "Prezident vyzývá znepřátelené strany k okamžitému ukončení palby a ke zdrženlivosti, aby se zabránilo dalším obětem na životech," zdůraznil Putinův mluvčí Dmitrij Peskov.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu se svými protějšky v Baku a Jerevanu domlouval "přijetí bezodkladných opatření ke stabilizaci situace v oblasti konfliktu", které však Moskva nijak neupřesnila. Podle serveru Newsru.com arménský prezident letí do vlasti z washingtonského summitu a večer se má sejít arménská vláda.

Baku tvrdí, že ázerbájdžánské síly pouze odpověděly na mohutné ostřelování z druhé strany.

Arménská armáda prý sestřelila ázerbájdžánský vrtulník, Ázerbájdžán to však popřel a z porušování příměří obvinil Armény. Jerevan naznačil oběti na životech na obou stranách, žádná čísla však dosud neuvedl.

"Ázerbájdžán podnikl otevřený útok, po celé délce hranic s Náhorním Karabachem se vedou boje," uvedl mluvčí arménského ministerstva Arcrun Ovannisjan. "Na obou stranách jsou padlí (...) V tuto chvíli je iniciativa v našich rukou," později dodal podle Interfaxu.

Ázerbájdžánské ministerstvo obrany zatím jen informovalo o masovém porušování příměří z arménské strany, která prý vypálila více než stovku výstřelů z minometů, uvedl server Newsru.com.

Dlouholeté spory

Náhorní Karabach je převážně Armény osídlená oblast, jež se za pomoci Arménie odtrhla od Ázerbájdžánu.

Arménie a Ázerbájdžán o toto území vedou spor již desítky let. Převážně arménské obyvatelstvo této oblasti se odtrhlo od Ázerbájdžánu v krvavé válce na přelomu 80. a 90. let minulého století, která si vyžádala asi 30 tisíc mrtvých a statisíce uprchlíků. Jednání až dosud k vyřešení sporu nevedla.

Foto: Profimedia.cz

Vojáci Náhorního Karabachu. Ilustrační foto

Baku hrozí, že spornou oblast dobude zpět silou, nepovede-li diplomacie k výsledku, Arménie odpovídá, že se vojensky postaví proti každému takovému pokusu. Navzdory příměří na hranicích čas od času propukají přestřelky s oběťmi na životech. Mírovou smlouvu obě země dosud neuzavřely.

Náhorní Karabach

  • Obě zakavkazské republiky vedou spor o Náhorní Karabach od konce 80. let, kdy ještě byly součástí SSSR.
  • V oblasti, osídlené převážně Armény, ale připojené za sovětských dob k Ázerbájdžánu, propukly etnické konflikty v na přelomu let 1987 a 1988.  
  • Naplno se válka rozhořela po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 a do příměří v roce 1994 si vyžádala 30 000 mrtvých.
  • V rámci příměří se ustavila mezinárodně neuznaná Náhorně-karabašská republika, jejíž většina je pod kontrolou Arménie.
  • Hlavním městem je Stepanakert. 
  • Arménie drží Náhorní Karabach proti silnějšímu Ázerbájdžánu díky silné vojenské podpoře Ruska.

Rusko má v Arménii vojenskou základnu a Jerevan kvůli spojenectví s Ruskem odmítl podepsat dohodu o přidružení k Evropské unii a vstoupil do hospodářského společenství vedeného Moskvou.

Reklama

Výběr článků

Načítám