Hlavní obsah

V Mali se nepodařilo rebely vytlačit, Francie postup popřela

Paříž
Aktualizováno

Francie popřela úspěchy v boji proti vzbouřencům, které ohlásila maliská armáda. Město Konna neosvobodila, jak uváděla, takže se žádný postup nekonal. Postupují jen islámští radikálové. Informovala o tom BBC. Francie už dříve uvedla, že rebelové jsou mnohem lépe vyzbrojeni a organizováni, než čekala.

Foto: Reuters

Tři francouzské Mirage 2000D nad čadskou Ndžamenou

Článek

Francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian řekl v úterý: „V tuto chvíli se maliským ozbrojeným silám ještě nepodařilo znovu dobýt Konnu.“ Vzbouřenci navíc v pondělí postoupili a ovládli město Diabaly vzdálené jen 400 kilometrů od Bamaka. [celá zpráva]

Francouzští vojáci by měli postup povstalců zastavit. Z Bamaka vyjelo v úterý 30 obrněných vozidel mířících právě k Diabaly. Jeho okolí už Francouzi bombardovali z letadel. Podle Le Driana čelí maliští vojáci u Diabaly dobře vyzbrojeným a vycvičeným rebelům. Odpoledne už podle vyjádření Paříže francouzští vojáci bojovali v ulicích Diabaly.

Francie nasadila do akce 1700 vojáků, z nichž 800 je přímo v Mali. Letectvo startuje z Čadu, z Ndžameny, kde mají základnu proudové letouny typů Mirage 2000D a Rafale. Vrtulníky gazelle vzlétají z Mali.

Do Mali by v nejbližších hodinách mělo dorazit také 900 nigerijských vojáků z jednotek Africké unie. [celá zpráva]

Státy Senegal, Burkina Faso, Niger a Togo mají každý vyslat pět set vojáků a Benin tři sta. USA poskytly dvě transportní letadla C-17. Další dopravní letadla vyslaly Belgie a Dánsko.

Foto: Yahoo Maps, Novinky

Mali

Francie nadále pokračuje v náletech na okolí Konny a útočí i na Gao a Timbuktu. V úterý byla u Timbuktu zaznamenána palba.

Sever Mali během loňského roku ovládli radikální muslimové a začali tam zavádět právo šaría a ničit památky na súfisty, které nejsou v souladu se sunnou. Likvidovala cenné hrobky v Timbuktu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám