Hlavní obsah

V Libyi padlo do rukou ozbrojenců už druhé ministerstvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Ozbrojenci v Tripolisu oblehli budovu libyjského ministerstva spravedlnosti. Je to už druhý vládní úřad obsazený ozbrojenou skupinou. Od neděle měli ozbrojenci v rukou ministerstvo zahraničí. Za oběma akcemi jsou podle agentury AFP odpůrci bývalého režimu.

Článek

Za oběma akcemi jsou podle agentury AFP odpůrci bývalého režimu. Požadují, aby byli z politického života vyloučeni všichni, kteří spolupracovali s vládou svrženého vůdce Muammara Kaddáfího.

„K sídlu ministerstva spravedlnosti přijeli ráno ozbrojení muži na terénních vozech vybavených protiletadlovými děly. Vyzvali ministra a zaměstnance, aby odešli z kanceláří a budovu uzavřeli,“ sdělil šéf tiskového oddělení úřadu k úterní akci.

Premiér Alí Zajdán vyzval po obsazení ministerstva zahraničí občany, aby pomohli bojovat proti takovým sabotážím. Jejich cílem je podle něj destabilizovat Libyi.

Mezi ozbrojenými milicemi, které bojovaly proti Kaddáfímu, a libyjskou vládou v posledních týdnech roste napětí, protože úřady se snaží tyto skupiny vytlačit z Tripolisu.

Kaddáfí byl svržen v roce 2011, ale od té doby zůstává Libye nestabilní zemí, jejíž části mají v rukou ti, kdo se o Kaddáfího svržení zasloužili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám