Hlavní obsah

V Kongu je znásilněno 48 žen každou hodinu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Demokratické republice Kongo se každou hodinu stane obětí znásilnění v průměru 48 žen a dívek. Uvádí to studie odborného časopisu American Journal of Public Health.

Foto: Profimedia.cz

Podle konžské vlády statistiky ukazují, že ženy už nyní mají lepší možnosti znásilnění nahlásit.

Článek

Autoři studie tvrdí, že během dvanácti měsíců v letech 2006 a 2007 bylo v zemi znásilněno 400 000 žen ve věku 15 až 49 let. To je 26krát více, než dosud odhadovala OSN. Zatímco dosavadní statistiky vycházely ze zpráv zdravotnických středisek a policie, ta nová z vládního průzkumu zdravotnictví.

„I tato nová, mnohem vyšší čísla představují skromný odhad skutečné míry sexuálního násilí, vzhledem k tomu, že tyto případy kvůli stigmatizaci, hanbě a předpokládané beztrestnosti nejsou zdaleka vždy hlášeny,“ komentovala pro BBC výsledky studie její vedoucí Amber Petermanová.

Demokratická republika Kongo tak drží smutný primát země s nejčastějšími znásilněními. Podle její vlády ovšem statistiky ukazují, že nyní už jsou lepší podmínky pro to, aby ženy znásilnění nahlásily.

Největší počet znásilnění byl zaznamenán ve válečných oblastech Severního Kivu a východu země.

Reklama

Výběr článků

Načítám