Hlavní obsah

V KLDR popravili generála. Řekl, že už není třeba utahovat si opasky, a poslal vojákům rýži

Pchjongjang

V Severní Koreji popravili na jaře generálporučíka Hjon Čcho-songa za zneužití pravomoci a činnost proti vládnoucí straně. Uvedl to dobře informovaný server Daily NK s odvoláním na svůj zdroj. Generál v době přípravy schůzek severokorejského vůdce Kim Čong-una s jihokorejským a americkým prezidentem řekl, že už není potřeba si utahovat opasky, a poslal palivo a potraviny vojákům sloužícím na kosmodromu Sohe.

Foto: Reuters

Archivní satelitní snímek severokorejského kosmodromu Sohe

Článek

Zdroj serveru Daily NK uvedl, že se soud konal v okrese Moranbong za přítomnosti členů Ústředního výboru Korejské strany práce, která v zemi vládne, a generálů z ministerstev pro státní a lidovou bezpečnost i z velení lidové armády. Okamžitě po soudu byl Hjon Čcho-song postaven před popravčí četu, která ho zastřelila.

Generál měl na starosti služby v týle, zřejmě v kontrolní komisi Ústředního výboru, předtím působil na ministerstvu pro ozbrojené síly, kde zajišťoval zásobování palivy.

Zrada politiky

Když se prověřovaly dodávky pro kosmodrom Sohe při inspekci válečných dodávek, Hjon podle zdroje Daily NK 10. dubna pod dojmem slibů ukončit jaderný a raketový program KLDR uvedl, že „už dál nemusíme strádat a utahovat si opasky, abychom vyráběli rakety a jaderné zbraně”.

To bylo považováno za dezinterpretaci ideologie strany a zradu politiky „armáda především”, kterou se řídí Severní Korea od 70. let.

Hjon navíc neskočil jen u slov. „Nařídil poslat tunu paliva, 580 kg rýže, a 750 kg obilí vojákům na kosmodromu a jejich rodinám,“ dodal zdroj. To bylo označeno za zneužití pravomoci a protistranický čin odporující deseti principům, tedy dokumentu, v němž je zakotvená ideologie vlády jedné strany.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un sleduje start rakety Hwasong-12

Generálporučík byl odsouzen k trestu smrti a veřejně popraven popravčí četou složenou z devíti vojenských policistů. Podle zdroje byl souzen na základě rozhodnutí Kim Čong-una.

V této souvislosti stojí za pozornost, že právě kosmodrom Sohe má být jednou ze základen a střelnic, kterou se Kim Čong-un rozhodl zrušit. Testovaly se na ní raketové motory pro balistické rakety Hwasong. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám