Hlavní obsah

V Kazachstánu se zřítilo do obydlené oblasti letadlo se stovkou lidí na palubě

Aktualizováno

U letiště Almaty v Kazachstánu se zřítilo v pátek ráno letadlo se stovkou lidí na palubě. První informace hovoří o nejméně 12 obětech, tragická bilance bude nepochybně stoupat. Zraněných hlásí záchranné týmy přes šest desítek, 50 z nich skončilo v nemocnici a stav 17 je kritický. Letadlo se zřítilo v obydlené oblasti, napsala agentura DPA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Kazachstánu se zřítilo do obydlené oblasti letadlo se stovkou lidí na paluběVideo: Reuters

 
Článek

Nejasnosti kolem počtu obětí vysvětlují úřady zmatky na místě, kde zasahovala skoro tisícovka záchranářů a desítky sanitek. „Přesné údaje o počtu obětí a přeživších budou oznámeny po ukončení záchranné akce,” uvedlo ministerstvo vnitra.

Na místě zemřel kapitán stroje a sedm lidí, další podlehli svým zraněním později během převozu nebo v nemocnici. Mezi oběťmi je také generál a novinářka. Ve zničeném domě podle dostupných informací nezahynul nikdo, protože byl prázdný.

Radnice Almaty ale uvedla, že 17 zraněných je v kritickém stavu. „Sedmnáct zraněných bylo přijato do nemocnic v krajně vážném stavu,” sdělila radnice Almaty. Zraněno bylo i devět dětí.

Na palubě stroje bylo pět členů posádky a 93 cestujících, původně se uváděl počet 95 cestujících.

Foto: Vladimir Tretyakov, ČTK/AP

Stroj se zřítil u letiště v Almatě.

Maral Ermanová měla štěstí, nehodu letounu přežila. Serveru Tengri News řekla, že se stroj při vzletu otřásl. „Vypadalo to, jako bychom dopadli, ale ve skutečnosti jsme něco zasáhli,“ popsala. Na palubě podle jejích slov nevypukla panika. Posádka se snažila dostat cestující ven z letadla. Dodala, že později viděla stroj, jak se „rozpadl na polovinu“.

Letoun typu Fokker 100 společnosti Bek Air na lince z kazašského města Almaty do hlavního města Nur-Sultan zmizel z obrazovek radarů v 7:05 místního času (02:05 SEČ). Stroj ztratil při vzletu výšku, prorazil betonové ohrazení a narazil do dvoupodlažní budovy. Příčiny nehody má vyšetřit speciální komise v čele s předsedou vlády.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

U letiště Almaty v Kazachstánu se zřítilo letadlo se stovkou lidí na palubě.

Prezident Kasym-Žomart Tokajev již vyjádřil soustrast pozůstalým a přislíbil pomoc i přísné potrestání viníků katastrofy. Kazašské úřady okamžitě pozastavily lety aerolinek Bek Air i letadel typu Fokker 100, napsala agentura Interfax.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám