Hlavní obsah

V Kamerunu osvobodili 5000 lidí z rukou Boko Haram

Yaoundé 15. březn

Na pět tisíc lidí se podařilo osvobodit z rukou radikálů z Boko Haram na přelomu února při operaci u kamerunsko-nigerijských hranic, uvedla ve středu AFP s odvoláním na kamerunskou armádu a vládu. Při operaci byl zabit i velký počet radikálů v horách Mandara.

Foto: Joe Penney, Reuters

Místní vesničané v Kamerunu na hlídce proti Boko Haram

Článek

„Operace Thunder 2 vedla k osvobození více než 5000 lidí, které vzali teroristé jako rukojmí,“ uvedl mluvčí kamerunské vlády Issa Tchiroma Bakary.

„Osvobození rukojmí, většinou ženy, děti a staří lidé, byli odvezeni do tábora pro lidi bez domova v Banki v Nigérii,“ dodal.

„Více než 60 teroristů bylo zabito a 21 podezřelých zadrženo,“ zmínil další výsledky operace s tím, že žádný voják nepadl. Zmínil, že při akci byl zničen tábor radikálů v horách, sklad paliva a továrna na výrobu výbušnin, stejně jako rezidence vůdce Boko Haram, která sloužila jako úkryt teroristů. Zajištěno bylo značné množství zbraní, aut a motocyklů, oznámil Hlas Ameriky.

Za sedm let nejméně 25 tisíc obětí

Kvůli násilí ze strany milic Boko Haram asi 200 000 Kamerunců žijících u hranic s Nigérií uprchlo ze svých domovů.

I když hnutí Boko Haram vzniklo v Nigérii, podniká často přeshraniční útoky v Kamerunu, Čadu a Nigeru. Proto vedou operaci proti Boko Haram Nigerijci spolu se sousedními zeměmi.

Za sedm let Boko Haram pozabíjelo nejméně 25 000 lidí a další více než dva a půl miliónu jich muselo opustit své domovy. Při svých nájezdech také tisíce lidí zotročilo.

Jednou z nejznámějších akcí byl únos 250 školaček z Chiboku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám