Hlavní obsah

V kambodžských centrech pro narkomany se mučí a znásilňuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kambodžských centrech pro narkomany jsou lidé závislí na drogách mučeni a znásilňováni. Uvádí to v pondělí zveřejněná zpráva organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW). Ta požaduje uzavření center.

Článek

Zpráva popisuje některé případy brutálního mučení, kdy jsou zadržovaní narkomani biti elektrickými dráty, mučeni elektrickým proudem, nuceni k dávání krve, a tak znásilňováni zaměstnanci center.

Některé kambodžské rodiny přitom platí za to, aby se jejich příbuzní dostali do uzavřených center, kde ze sebe mají při kůře organizované na způsob vojenského výcviku závislost na drogách "vypotit".

Kambodžský brigádní generál Roth Srieng, velitel vojenské policie v provincii Banteaymeanchey, popřel, že by v protidrogovém středisku v této provincii docházelo k mučení. Připustil ale, že zadržovaní, kteří se pokusí o útěk, pak musí stát na slunci nebo "běhat jako opice".

Děti jsou s prostitutkami

Podle údajů kambodžské vlády bylo v 11 protidrogových centrech v roce 2008 zadržováno více než 2300 lidí, což je o 40 procent víc než v roce 2007. Asi čtvrtina z nich je mladších 18 let, přičemž některým je jen deset let.

Pět procent zadržovaných jsou děti ulice a jsou zde společně s prostitutkami, žebráky, duševně nemocnými a bezdomovci i dealery.

Nad centry není dohled

"Tato střediska fungují mimo jakýkoli soudní dohled a mimo jakékoli monitorování," říká Joe Amon, který vede regionální odbočku HRW. Zadržovaní v nich nemají ani přístup k obhájcům. "Vysíláme poselství, že by tato střediska měla být uzavřena."

Zpráva HRW je založena na rozhovorech se 74 informátory, z nichž většina sama prošla vládními protidrogovými detenčními středisky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám