Hlavní obsah

V Jižním Súdánu střílejí i pacienty na nemocničních lůžkách

– Juba

Humanitární organizace Lékaři bez hranic ve středu upozornila, že extrémní násilí a nerespektování pracovníků ve zdravotnictví v Jižním Súdánu organizaci prakticky znemožňují v této zemi činnost. Podle jejího prohlášení, tlumočeného agenturou AP, jsou pacienti stříleni přímo na nemocničních lůžkách, zdravotnická zařízení jsou drancována a statisíce lidí jsou odříznuty od lékařské pomoci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Před boji uprchly statisíce SúdáncůVideo: Reuters

 
Článek

Členové týmu organizace Lékaři bez hranic o víkendu v nemocnici ve městě Malakal, o nějž svádějí tvrdé boje vládní a povstalecké jednotky, objevili nejméně 14 těl. Několik obětí bylo zastřeleno přímo na lůžku, napsala organizace v prohlášení.

Šéf mise Lékařů bez hranic v Jižním Súdánu Raphael Gorgeu sdělil, že zařízení organizace ve městech Leer a Bentiu byla vyrabována a zcela zničena.

Gorgeu podle agentury AFP prohlásil, že Lékaři bez hranic Jižní Súdán opustit nechtějí, ale musejí dbát na bezpečnost svých zaměstnanců.

Foto: Goran Tomasevic/Files , Reuters

Povstalci v jihosúdánském státě Horní Nil

V bojích, které začaly v prosinci, proti sobě stojí síly věrné vládě prezidenta Salvy Kiira a vzbouřenecké oddíly vedené sesazeným viceprezidentem Riekem Macharem. Oba politici se vzájemně obviňují z pokusu o převrat. Rozděluje je ale také etnická příslušnost: zatímco Kiir patří k etniku Dinků, Machar pochází z etnika Nuerů.

Násilí si od prosince vyžádalo už několik tisíc mrtvých a zhruba 900 000 lidí kvůli němu přišlo o střechu nad hlavou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám