Hlavní obsah

V Jižní Koreji provedl lékař omylem potrat

– Soul

V Jižní Koreji vyšetřují zdravotnický personál nemocnice v soulské čtvrti Kangso, protože tam v srpnu provedli potrat ženě, která o to nežádala. Pomotaly se jim tam zdravotní záznamy a neověřili si totožnost pacientky a odebrali ji šestitýdenní plod.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Těhotná přišla na kliniku 7. srpna. Podle agentury Jonhap měla dostat infuzi s výživou. Sestra jí však okamžitě dala anestezi, aniž by si ověřila její totožnost. Lékař, který si také neověřil její totožnost, ji pak provedl potrat.

„Lékař i sestra přiznaly pochybení,“ uvedl policista. Budou obvinění z ublížení na zdraví z nedbalosti.

Potrat zatím není v Jižní Koreji legální a může se trestat až rokem vězení. Povolen je jen potrat v případě ohrožení zdraví matky, když by dítě bylo postižené genetickou poruchou, rodiče měli infekční nemoc, těhotenství bylo důsledkem znásilnění nebo výsledkem pohlavního styku blízce příbuzných. Nejvyšší soud ale letos v dubnu uvedl, že se zákony musejí změnit a do konce příštího roku nesmí být potrat trestný.

Ministerstvo zdravotnictví odhaduje, že se loni provedlo v zemi 50000 potratů, ale mnozí se domnívají, že čísla jsou ve skutečnosti vyšší. Důvodem jsou zejména selektivní potraty kvůli pohlaví plodu, kdy se rodiče zbavovali dcer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám