Hlavní obsah

V Jižní Africe se rozhořely protesty proti migrantům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pretoria

Proti demonstrantům v jihoafrické Pretorii, kteří odmítají přistěhovalce z chudších afrických zemí, musela místní policie použít gumové projektily, slzný plyn a vodní děla, uvedla v pátek BBC. Hrozily násilné střety mezi Jihoafričany a přistěhovalci. Obě strany byly vyzbrojeny holemi, noži a kameny.

Foto: Reuters

Policie použila v Pretorii slzný plyn

Článek

Policie v souvislosti s nepokoji zadržela 136 lidí, uvedl web eNCA.

V půlce týdne rozhořčení Jihoafričané, kteří mají pocit, že jim migranti berou práci, napadli Nigerijce a vyrabovali obchody vlastněné Somálci, Pákistánci a dalšími cizinci.

Foto: Reuters

Somálští migranti se dohadují s jihoafrickým policistou.

Nepokoje propukly v Rosettenville u Johannesburgu, kde obyvatelé vypálili tucet domů vlastněných Nigerijci. Tvrdili, že je používali jako nevěstince a k distribuci drog. Pak se protesty přenesly do hlavního města.

Násilí v zemi je nejhorší od roku 2008, kdy při protestech proti cizincům zemřelo 60 lidí. Před dvěma lety si podobně motivované protesty vyžádaly v Johannesburgu a Durbanu sedm obětí, když dav napadal přistěhovalce z chudších afrických zemí.

Foto: Reuters

Dav Jihoafričanů napadl v Pretorii nigerijského přistěhovalce

Prezident Jacob Zuma z Afrického národního kongresu (ANC) vyzval ke klidu a hájil cizince, že mnozí dodržují zákony a přispívají k růstu ekonomiky: „Je chyba označovat všechny jako drogové dealery nebo pašeráky lidí. Nechte nás izolovat ty, co se dopouštějí takových činů a spolupracujte s vládou na tom, aby byli zatčeni bez stereotypů, které ubližují nevinným.“

Foto: Reuters

Somálští migranti při střetech v Pretorii

Jihoafrické ministerstvo vnitra současně oznámilo, že bude kontrolovat, zda zaměstnavatelé nedávají práci přistěhovalcům načerno.

Opoziční Demokratická aliance obvinila vládu, že se nedokázala s xenofobií vypořádat, protože selhala při vytváření nových pracovních míst a zvyšování vzdělanosti.

Foto: Reuters

Napadený muž v Pretorii ukazuje útočníkům své dokumenty, aby viděli, že je občanem JAR.

V zemi je 27procentní nezaměstnanost a rozevírá se propast mezi chudými a bohatými dodal list The New York Times.

Relativně bohatá Jižní Afriky dlouhodobě přitahovala obyvatele nejen sousedních afrických zemí, jako jsou Botswana a Zimbabwe nebo Lesotho, ale i vzdálenějších států, jako jsou Nigérie či Somálsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám