Hlavní obsah

V jihoafrickém parlamentu se strhla hromadná bitka, poslance vyváděla ochranka

Kapské Město

V jihoafrickém parlamentu se strhla rvačka mezi asi dvacítkou zákonodárců partaje Economic Freedom Fighters (EFF) a členy ochranky. Poslanci EFF odmítali nechat vystoupit prezidenta Jacoba Zumu a divoce pořvávali na předsedkyni parlamentu Baleku Mbeteovou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V parlamentu JAR se strhla potyčka mezi poslanci a ochrankouVideo: Reuters

 
Článek

„Porušil prezidentskou přísahu. Zuma je ten, kdo musí odejít,“ křičeli v úterý poslanci krajně levicové strany oděni do rudých oděvů. Prezident Jacob Zuma v dubnu ustál hlasování o impeachmentu, kterému čelil za to, že si ze státních peněz postavil dům, a když se na to přišlo, odmítl navíc škodu uhradit. Právě tím měl podle opozice porušit ústavu.

Zatímco Zuma v pralamentu zachoval klid, poslanci EFF se z jednacího sálu nechtěli nechat vyvést. Potyčka tak přerostla ve strkanici a následnou bitku.

Poté co byli agresivní poslanci nakonec vyvedeni a situace se uklidnila, prezident, jehož demisi EEF požaduje, svůj projev nakonec přednesl.

Předseda EFF Julius Malema před budovou parlamentu řekl novinářům, že se nenechá zastrašit. „Tito vyhazovači si musí uvědomit, že pokud se dopouštějí násilí, odpovíme násilím i my. Nenecháme se zastrašit," citoval Malemu britský deník The Guardian.

Strana EFF se do parlamentu dostala při posledních volbách v roce 2014. Má 25 poslanců a je třetí nejsilnější. V srpnu se konají místní volby a strana doufá, že v jihoafrické politice zakotví ještě pevněji.

Debaty kvůli požadavku na odchod Zumy z funkce narušují poslanci EFF pravidelně, připomněla ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám