Hlavní obsah

V Indii se dál šíří záhadná nemoc

Novinky, Jakub Štěpánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záhadná choroba, která se poprvé objevila minulý týden v indickém svazovém státě Ándhrapradéš na jihu země, postihla další stovky lidí. Ačkoliv se zatím nedaří vypátrat původ nákazy, v těle nakažených byly objeveny stopy niklu a dalších těžkých kovů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Indii se objevila neznámá nemoc. Jeden člověk zemřel, stovky jsou v nemocnicíchVideo: AP

 
Článek

V zemi bylo ke středě 502 nakažených, což je zhruba dvojnásobek původně hlášeného počtu. Jak poznamenal premiér svazového státu Y. S. Jaganmohan Reddy, stav většiny hospitalizovaných se zlepšuje. Zatím nezjištěná choroba si však už vyžádala jednu oběť.

Od prvního výskytu nemoci ve městě Eluru se spekuluje o tom, že se hospitalizovaní lidé otrávili znečištěnou vodou. Tomu ale odporuje fakt, že pacienti nežijí na jednom místě a někteří z nich dokonce nemají ani přístup k obecním dodávkám vody. Rozbor vody původně žádné znečištění neprokázal, uvedly začátkem týdne indické úřady.

V Indii se objevila u stovek lidí neznámá choroba. Hlášena je první oběť

Svět

U některých pacientů byly však nyní v krvi objeveny stopy niklu a olova, uvedla AP. Zdravotnické úřady však zatím tápou, odkud se těžké kovy v krvi pacientů vzaly, a momentálně čekají na výsledky dalších testů včetně toxikologických zpráv.

Nakažené lidi postihuje zejména silná nevolnost, křeče, úzkosti a ztráta vědomí. Na následky choroby zemřel v neděli večer 45letý muž, který byl o den dříve hospitalizován s příznaky podobnými epilepsii.

Podle všeho nemoc nijak nesouvisí s pandemií koronaviru. Pacienti byli s negativním výsledkem testováni nejen na covid-19, ale také na horečnatá onemocnění dengue a chikungunya.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám