Hlavní obsah

V indické samohonce bylo ředidlo, mrtvých je už 162

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kalkata

Na 162 stoupl podle pátečních zpráv počet obětí podomácku vyráběného alkoholu u Kalkaty. Obětí může být ještě více, desítky lidí zůstávají v kritickém stavu. Do alkoholu bylo přimícháno ředidlo.

Článek

Nejvíce obětí pochází z vesnice Sangrampur asi 30 kilometrů od Kalkaty. Oběťmi jsou podle AFP převážně rolníci nebo řidiči motorových rikš, kteří jsou příliš chudí a nemohou si koupit originální alkohol, který je velmi drahý a obtížně se shání. V zemi panuje prohibice.

Alkohol si lidé proto pořizují v nelegálním baru nebo od překupníků. Vaří se či případně se pálí podomácku. Aby více působil, přidávají se do něj různé chemikálie, často metanol, který se získává nejsnadněji. Kromě otrav (metabolizuje se na formaldehyd a kyselinu mravenčí) způsobuje i slepotu.

Podle místních zdrojů stojí půl litru podobného alkoholického nápoje pouhých šest rupií, tedy něco přes dvě koruny.

Reklama

Související témata:

Související články

Pančované pivo v Indii zabilo už 143 lidí

Ve dvanácti vesnicích nedaleko od indické Kalkaty zemřelo už 143 lidí na otravu pančovaným pivem, uvedla BBC. Další stovka přiotrávených je v nemocnici. Panují...

Výběr článků

Načítám