Hlavní obsah

V Himálaji se pohřešuje český horolezec, šance na přežití je nulová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Himálaji se pátý den pohřešuje český horolezec, třiačtyřicetiletý Roman Hlávko, napsal server horydoly.cz. Zmizel během sestupu po zdolání osmitisícovky Manáslu, uvedl Tej Bahadur Thapa, ředitel trekkingové agentury Mount Treks Nepal. Ačkoliv pokračují záchranné práce, francouzský web Montagna napsal, že Hlávko zahynul. Podle polské horolezkyně zmizeli dva Češi.

Foto: Profimedia.cz

Osmitisícovka Manáslu, během jejíhož zdolávání se ztratil český horolezec.

Článek

Horolezcovu smrt nepřímo potvrdil také další český horolezec Jan Tráva Trávníček, který se svojí přítelkyní sice na vrcholu nestáli, ale zúčastnili se záchranné akce. Hlávkovy šance na přežití jsou podle jeho slov téměř nulové. Situaci komplikuje nepříznivé počasí, kvůli tomu nemohly ani vzlétnout dva vrtulníky.

Foto: Mapy.cz

Manáslu

Trávníček se rovněž pokoušel zdolat 8163 metrů vysokou horu Manáslu, ale společně s přítelkyní vrchol nezdolali a vrátili se do základního tábora. Pomáhali organizovat záchrannou akci. „Bohužel výsledek záchranky je špatný. Stále je pohřešován někde u vrcholu. Šance na přežití je již téměř nulová... Umění otočit se včas patří k tomu nejdůležitějšímu, co nám často na horách zachraňuje život,“ napsal Trávníček na svém facebookovém profilu.

Dva Češi chybí, tvrdí polská horolezkyně

Pátrání po českém občanovi v Himálaji potvrdilo ministerstvo zahraničí. „K jeho zmizení došlo pravděpodobně během horolezeckého sestupu. Probíhající záchranné operace jsou však komplikovány velmi nepříznivým počasím. Situaci se nadále věnuje české velvyslanectví v Indii, které je ve spojení jak s místními institucemi, tak s blízkými pohřešovaného,“ uvedlo tiskové oddělení ministerstva.

Server horydoly.cz přinesl popis situace polské horolezkyně Moniky Witkowské. „Špatné zprávy z Manáslu. Od rána trvá záchranná akce. Dva Češi chybí po vrcholovém útoku, už víme, že jeden z nich je mrtvý (spadl). V současné době se zhroutil sérak, zničil cestu, kterou horolezci používali k průstupu ledopádu mezi C1 a C2. Tým Šerpů šel postavit žebříky, které umožní evakuaci zbývajících horolezců z vrcholu (někteří jsou omrzlí). Ze základního tábora vzal vrtulník člověka pravděpodobně po infarktu.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám